Gombapárok

2013. május 22., szerda, Környezetünk

Ezzel a címmel tartott érdekes mikológiai előadást a Kónya Ádám Művelődési Házban Zágoni Imola, a László Kálmán Gombászegyesület alelnöke. Némely ehető és mérgező gombák közötti hasonlóságokra világított rá – az élőhely azonossága, a termőtest, a szín, alak, méret közötti hasonlóság miatt sokan tévesztik össze az ehető és mérgező gombákat, s ez akár tragédiához is vezethet – mondta a szakértő. Minden gombásznak tudnia kell, hogy az, amit leszedünk, s gombának nevezzük, tulajdonképpen a gomba termőteste, ami a spórák megjelenését teszi lehetővé – magyarázta.
 

  • Bokor Gábor felvétele
    Bokor Gábor felvétele

A mérgező gombák „leggyilkosabbja” a gyilkos galóca. Ennek ellenére az óvodában, iskolában még mindig a légyölő galócával példázzák a mérgező gombákat. A piros kalapú, fehér pöttyös légyölő galóca részegséghez hasonló, múló mérgezési tüneteket okoz (idegmérget tartalmaz). Ellen­ben a gyilkos galócában sejtméreg van, ami visszavonhatatlanul károsítja a májat és vesét, az áldozat nagy kínok között menthetetlenül életét veszti. A gyilkos galóca fogyasztása után száz esetből egy alkalommal épül fel a tudatlan gombaszedő, -evő. A veszélyt fokozza, hogy a mérgezés első jelei a fogyasztást követő 10–12 óra múlva jelentkeznek, addig a méreganyag felszívódik, a gyomorban semmi nem marad, nem segít a más esetben hatásos gyomormosás. Az étel­be került egyetlen példány gyilkos galóca egy egész család halálát is okozhatja – hívta fel a figyelmet Zágoni Imola.
A gyilkos galóca négy ehető gombával is összetéveszthető. Legkedveltebb közülük a csiperke, a sorban ott a tarlógomba, a kékhátú galambgomba, és végül a bimbós pöfeteg, ugyanis a galóca „tojása” pöfeteghez hasonlít, s csak kettészeléssel lehet megbizonyosodni, hogy nem mérgező gombával van dolgunk.
Tévhit, hogy mérgező lesz az az ehető gomba, amelyik mérgező gomba mellett nő. Ha a mérgező gomba spórája át is kerül ehető társára, az nem okoz mérgezést, burka annyira ellenálló, hogy nem emészthető. Nincs alapja tehát a „mutáns” gombák elvének – szögezte le az előadó. A gombaszedésnél azonban elővigyázatosnak kell lenni. Ha a leszedett gombával kapcsolatban a legkisebb gyanú is felmerül, gombaszakértőhöz kell folyamodni a pontos azonosítás miatt. Sepsi­szent­györgyön a köz­ponti gombapiacon működik az ország egyetlen gombavizsgálója, ahol a bemutatott gombákat ingyen és bérmentve azonosítják.
Íme néhány „párosítás”, melyre oda kell figyelni (a hasonlóságok leírására itt nincs lehetőség, de a szakkönyvekből ezek nyilvánvalóvá válhatnak): kucsmagombafélék – papsapkagomba-félék, nagy őzlábgomba – húsbarnás őzlábgomba, sárga rókagomba – világító tölcsérgomba, sárga korallgomba – cifra korallgomba, piruló galóca – párducgalóca, ízletes vargánya – farkastinóru, mezei szegfűgomba – mezei tölcsérgomba, ízletes rizike – nyírfa szőrgomba, májusi pereszke – téglavörös susulyka, lila pereszke – kék pókhálósgomba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 844
szavazógép
2013-05-22: Környezetünk - Demeter Virág Katalin:

Lakberendezési és kertészeti kiállítás nyílik

Házak, kertek tulajdonosait, saját otthont tervezőket, de az arról álmodozókat is várják hét végén a sepsiszentgyörgyi lakberendezési és kertészeti kiállításra, melyre eddig tizenöt megyeszékhelyi, kézdivásárhelyi és brassói szakcég jelezte részvételét.
2013-05-22: Környezetünk - Bokor Gábor:

Korai az öröm (Uzon)

Leveleket hajtott, virágkezdemények is megjelentek az uzoni matuzsálem, a 120 évesre becsült japán akácon, melyet felelőtlen kezek a tavasszal kiszáradásra ítéltek.