Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

UzonKorai az öröm

2013. május 22., szerda, Környezetünk

Leveleket hajtott, virágkezdemények is megjelentek az uzoni matuzsálem, a 120 évesre becsült japán akácon, melyet felelőtlen kezek a tavasszal kiszáradásra ítéltek.

 • A varjúfészkek miatt kell meghalnia        A szerző felvétele
  A varjúfészkek miatt kell meghalnia A szerző felvétele

A Vajna–Temesvári udvarház (a mostani óvoda) parkjában álló faóriás kérgét áprilisban valaki láncfűrésszel felnőtt tenyérnyi szélességben, a fa teljes, közel négyméteres kerületén lehántotta. A természetrombolókat a fa koronájában fészkelő varjak zavarták meg.
A faóriás mentése érdekében Orbán Csaba és Ambrus László lépett, s próbálta elérni a lehetetlent. A fa sebére fűzfakérget helyeztek, a nedvesség megőrzéséért a „protézist” gézzel áttekert, több réteg méhviasszal vonták be, kívülről homok és gipsz keverékével szigetelték a beavatkozás helyét. A fa kizöldülése egymagában még nem ok az örömre, az alkalmazott eljárás nyúlrágta gyümölcsfák esetében tíz az egyhez arány­ban sikeres. Nagyon valószínű, hogy augusztusban fonnyadni kezdenek a kihajtott levelek, a fa arra feléli a merénylet előtt felhalmozott nedveit – véli Orbán Csaba.
Az iskola vezetősége panaszt tett az uzoni rendőrségen, ám mivel nincs sem tulajdonjoguk, sem érvényes szerződésük a területre, nem kezdeményezhetik büntetőeljárás elindítását – tudtuk meg Szabó Margit igazgatótól. Mi több, az egykori tulajdonos örökösei egymással perelnek a vagyonért, így tulajdonjog hiányában még ők sem kérhetik a tettesek felelősségre vonását. Minden jel arra mutat, hogy a faóriás gyilkosai (akik ugyanakkor hét kanadai nyáron végeztek hasonló „műtétet”) büntetés nélkül megússzák természetromboló tettüket.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2052
szavazógép
2013-05-22: Környezetünk - Bokor Gábor:

Gombapárok

Ezzel a címmel tartott érdekes mikológiai előadást a Kónya Ádám Művelődési Házban Zágoni Imola, a László Kálmán Gombászegyesület alelnöke. Némely ehető és mérgező gombák közötti hasonlóságokra világított rá – az élőhely azonossága, a termőtest, a szín, alak, méret közötti hasonlóság miatt sokan tévesztik össze az ehető és mérgező gombákat, s ez akár tragédiához is vezethet – mondta a szakértő. Minden gombásznak tudnia kell, hogy az, amit leszedünk, s gombának nevezzük, tulajdonképpen a gomba termőteste, ami a spórák megjelenését teszi lehetővé – magyarázta.
 
2013-05-22: Magazin - :

Márai ismeretlen regénye (Irodalmi szenzáció)

Hallgatni akartam címmel Márai Sándor eddig ismeretlen munkáját, az Egy polgár vallomásai harmadik részének tekinthető esszéregényt mutatja be május 28-án a budapesti Helikon Könyvkiadó. Az író az emigrációban született első művében 1938-tól 1950-ig rajzolja meg a polgárság történetét.