Bush esélyt lát a közel-keleti megbékélésre

2008. január 10., csütörtök, Világfigyelő

Az izraeli és a palesztin vezetőkben egyaránt megvan a hajlandóság arra, hogy nehéz döntéseket hozzanak a béke érdekében ― vélekedett tegnap George Bush amerikai elnök Ehud Olmert izraeli kormányfővel közösen tartott jeruzsálemi sajtóértekezletén. Kijelentette: izraeli és ciszjordániai látogatásának éppen az a fő célja, hogy ösztökélje a feleket e döntések mielőbbi meghozatalára.

,,Hiszem, hogy mindkét fél nagyon komolyan törekszik az előrelépésre ezen elképzelés valóra váltása érdekében" ― jelentette ki Olmert is. Izrael komolyan gondolja az ,,útiterv" (közel-keleti béketerv) megvalósítását, beleértve az Izraellel békében élő palesztin állam létrehozását ― mondta az amerikai elnökkel folytatott megbeszélése után, de leszögezte: nem lesz megbékélés mindaddig, amíg palesztin részről le nem állítják az Izrael elleni terrorakciókat. Bush hangsúlyozta, hogy a megbékéléshez Izraelnek fel kell számolnia a Ciszjordániában létesült zsidó vadtelepeket, Olmert pedig azt hangoztatta, hogy Izrael kész megszüntetni ezeket, de nem jelölt meg erre nézve semmilyen határidőt.

A két ország szövetségesi kapcsolatainak fontosságát hangsúlyozta az amerikai elnök Simon Peresz izraeli államfővel folytatott tárgyalásán. ,,Országaink szövetsége hozzájárul ahhoz, hogy garantálható legyen Izraelnek mint zsidó államnak a biztonsága" ― mondta egyebek között. A zsidó államról mondott szavai iszlamista politikusok felháborodását váltották ki. A palesztin menekültek Izraelbe való visszatérésének jogát követelő Hamasz szervezet szerint az amerikai elnök szavai elárulták Bush valódi célját. A Gázai övezetet uraló radikális szervezet nyilatkozata szerint Bush azért érkezett a térségbe, hogy ,,még több politikai támogatást ajánljon fel a megszállónak, figyelmen kívül hagyva népünk érdekeit".

Nyugati hírügynökségek helyszíni jelentései szerint ,,valóságos ostromállapot" volt Jeruzsálemben az amerikai elnök odaérkezésekor. Úgy tűnt, hogy több rendőr nyüzsög az utcákon, mint ahány nézelődő, pedig ők is sokan voltak ― írta egy francia tudósító. Több mint 11 000 rendőrt mozgósítottak a kiemelt diplomáciai esemény biztosítására, és egész negyedeket zártak le a városban. Az izraeli hadsereg kihirdette Ciszjordánia teljes zárlatát az amerikai elnök vizitjének teljes időtartamára.

Ugyanakkor a Hamasz radikális palesztin szervezet támogatóinak ezrei tüntettek Gázában Bush izraeli és ciszjordániai látogatása ellen. Az iszlamista szervezet mintegy húszezer szimpatizánsa amerikai és izraeli zászlókat égetett el, s Busht muzulmán vért szürcsölő vámpírként ábrázoló táblák alatt vonult fel a tüntetésen. A tüntetés végén rendezett nagygyűlés szónokai szerint Bush látogatásának egyetlen célja, hogy segítséget nyújtson Izraelnek a palesztinok ellen.

Péntekig tart az amerikai elnök izraeli és ciszjordániai programja. Bush ma találkozik Rámalláhban Abbász palesztin elnökkel, de a Hamasz uralta Gázai övezetet elkerüli. Később a Közel-Kelet több arab államában tesz látogatást: Kuvaitot, Bahreint, az Egyesült Arab Emírséget, Szaúd-Ará­biát és Egyiptomot keresi fel január 16-ig tartó körútján, hogy támogatást szerezzen közel-keleti béke-erőfeszítéseihez. Útjának minden állomásán szóba kerül várhatóan Irán térségbeli szerepe is. Bush azt mondta Jeruzsá­lemben, hogy Irán és atomprogramja fenyegeti a világ békéjét. ,,Irán fenyegetést jelentett, fenyegetést jelent, és fenyegetés marad a jövőben is", ha a nemzetközi közösség nem reagál együttműködően az iszlám köztársaság körül kialakult helyzetre ― hangsúlyozta. Egyúttal figyelmeztette Teheránt, hogy súlyos következményekkel kell számolnia, ha a Hormuzi-szorosban történt vasárnapi incidenshez hasonló újabb súrlódás történne. ,,Mindazonáltal úgy vélem, hogy meg tudjuk oldani az iráni problémát diplomáciai eszközökkel" ― mondta jeruzsálemi sajtóértekezletén. Hangoztatta: törekedni fog arra, hogy a nemzetközi közösség gyakoroljon további nyomást az iszlám köztársaságra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 558
szavazógép
2008-01-10: Világfigyelő - x:

Turulriogatás Szlovákiában

A magyarellenességéről ismert szlovák politikus, Ján Slota monumentális kettős kereszteket akar telepíteni a szlovák―magyar határ nyomvonalán, hogy elriassza ,,a magyarok Szlovákia fölött köröző hülye turulmadarait".
2008-01-10: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

A Fidesz támogatja a népszavazást
A Fidesz támogatja a több-biztosítós rendszert elutasító népszavazási kezdeményezést, amelyet több civil és érdekvédelmi szervezet, így a Liga szakszervezet is támogat — mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa. Pesti Imre azt mondta: ,,mi a több-biztosítós modellt elutasítjuk, nyilvánvalóan teljesen egyetértünk a Liga szándékával, és támogatjuk azt". Arra a kérdésre, a támogatás azt jelenti-e, hogy az aláírásgyűjtésben is segédkeznek, Pesti Imre azt mondta: erre nem kérték fel a Fideszt, de nem kizárt.