Röviden

2008. január 10., csütörtök, Világfigyelő

A Fidesz támogatja a népszavazást

A Fidesz támogatja a több-biztosítós rendszert elutasító népszavazási kezdeményezést, amelyet több civil és érdekvédelmi szervezet, így a Liga szakszervezet is támogat — mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa. Pesti Imre azt mondta: ,,mi a több-biztosítós modellt elutasítjuk, nyilvánvalóan teljesen egyetértünk a Liga szándékával, és támogatjuk azt". Arra a kérdésre, a támogatás azt jelenti-e, hogy az aláírásgyűjtésben is segédkeznek, Pesti Imre azt mondta: erre nem kérték fel a Fideszt, de nem kizárt.

Gyűjtik az aláírásokat

Megkezdődött az aláírásgyűjtés ahhoz, hogy népszavazás döntsön arról, az emberek akarják-e, hogy üzleti érdekeltségű biztosítók vegyenek részt az egészségbiztosítási rendszerben. Az első aláírók a népszavazási kezdeményezéshez csatlakozó civil szervezetek, szakszervezetek képviselői voltak; az íveket tegnap Budapesten kezdték el szignálni. Gaskó István, a kezdeményezést felkaroló és koordináló Liga szakszervezetek elnöke sajtótájékoztatón elmondta: azt szeretnék, ha a népszavazás kiírásához szükséges 200 000 aláírás már február 11-re összegyűlne, vagyis addigra, amikor az Országgyűlés újra szavaz a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényről.

Elhunyt Körmendi János színművész

Életének 81. esztendejében elhunyt Körmendi János színművész, író. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt türelemmel viselt hosszú betegség után január 6-án, vasárnap szerettei körében érte a halál. Körmendi Jánost az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Brüsszel nem ért egyet

Nem ért egyet az Európai Bizottság Vojislav Kostunica szerb miniszterelnökkel abban, hogy kizárja egymást a társulási szerződés aláírása Belgráddal és a tervezett koszovói rendőri-igazságügyi EU-misszió — derült ki a térségért felelős biztos, Olli Rehn és Vuk Jeremic szerb külügyminiszter tegnapi brüsszeli találkozóját követően. Rehn szóvivője, Nagy Krisztina leszögezte, hogy a bizottság nem tekinti egymással összefüggőnek az uniós integráció fontos lépcsőfokát jelentő dokumentum aláírását és a koszovói státus rendezésének kérdését. A biztos értésre adta azt is, hogy Szerbia teljesítményétől függ, mikor keríthetnek sort az aláírásra, jóllehet az EU végrehajtó szerve támogatja az unió soros szlovén elnökségét abban a törekvésben, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténjék.

Szaakasvili bevonná az ellenzéket

Együttműködést ajánlott az ellenzéknek Mihail Szaakasvili korábbi grúz államfő az előre hozott elnökválasztás eredménye körül folyó vitában. Az új kormányban az ellenzék ,,tiszteletre méltó képviselői" is helyet kaphatnának. ,,Sokan, akik bírálnak minket, profik és jó hazafiak" — idézte Szaakasvili szavait a grúz média. Az ellenzék azonban ragaszkodik tervéhez, hogy bíróság előtt megtámadja Szaakasvili győzelmét, és szükség esetén tömegtüntetésekkel kikényszerítsen egy második választási fordulót.

Kína csapatokat vezényelne Észak-Koreába

Kína terveket készített arra, hogy csapatokat vezényeljen Észak-Koreába, ha a szomszédos kommunista vezetésű országban bizonytalanná válna a politikai helyzet — állítja egy amerikai jelentés a kínai néphadsereg Phenjanban dolgozó szakértőire hivatkozva. A feltételezett kínai beavatkozásnak három célja lenne: a menekültek segítése, a békefenntartás például rendőri erőkkel, illetve az Észak-Koreában lévő nukleáris fegyverek és anyagok biztonságba helyezése — fejti ki a jelentés, amelyet két amerikai intézet, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja és az Egyesült Államok Békeintézete tett közzé Washingtonban.

Kenyai tárgyalások közvetítővel

Közvetítő tárgyalásokat kezdett a kenyai fővárosban tegnap John Kufuor ghánai államfő, az Afrikai Unió soros elnöke, hogy megoldást találjon arra a súlyos belpolitikai válságra, amely a decemberi elnökválasztás nyomán alakult ki a kelet-afrikai országban. A ghánai államfő először Mwai Kibaki kenyai elnökkel találkozott, majd az egyik nairobi szállodába hajtatott, ahol Raila Odingával, az ellenzék vezérével tárgyal.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?







eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2008-01-10: Világfigyelő - x:

Bush esélyt lát a közel-keleti megbékélésre

Az izraeli és a palesztin vezetőkben egyaránt megvan a hajlandóság arra, hogy nehéz döntéseket hozzanak a béke érdekében ― vélekedett tegnap George Bush amerikai elnök Ehud Olmert izraeli kormányfővel közösen tartott jeruzsálemi sajtóértekezletén. Kijelentette: izraeli és ciszjordániai látogatásának éppen az a fő célja, hogy ösztökélje a feleket e döntések mielőbbi meghozatalára.
2008-01-11: Nyílttér - x:

Az utca hangja

SOÓS GYULA, Sepsiszentgyörgy. Ha idegen nyelvként tanítanák a románt, könnyebb lenne elsajátítani. Nekem is iskolás gyermekem van, s látom, hogy az angol jobban megy, mint az államnyelv, amit régebb elkezdett, és til-túl gyakorolni is több a lehetősége.