A mérges természetFoltos bürök

2013. június 27., csütörtök, Család

A foltos bürök (Conium maculatum L.) hasonlít ugyan néhány ernyős virágzatú növényünkre (petrezselyem, ánizs), a nevét adó, vastag, belül üreges szárának lilás-barnás tarkázottsága minden más hasonló növénytől megkülönbözteti.

Az ernyősök rendjén belül a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozik. Történelmi nevezetessége Szókratész ókori bölcselő kivégzéséhez kapcsolódik, akit olyképpen ítéltek halálra, hogy bürökfőzettel telt méregpoharat kellett kiinnia. Ismerve a bürökhalált megelőző kínok leírását, a filozófusnak nem lehetett könnyű vég­tusája.
A nyirkos, tápanyagban gazdag talajt kedvelő növényünk gyomtársulásokból magas termetével emelkedik ki (egy-másfél méter magasra is megnő). Levelei többszörösen ta­go­­tak, a virágzat tengelye alatt ún. gallérkalevelek csoportosulnak. Ap­ró, fehér virágai összetett ernyőt alkotnak. Áltermésük két részre tagolt (iker) kaszattermés. Az eredetileg mediterrán növény ma már Európában (a legészakibb te­rületek kivételével) mindenütt közönséges gyom.
A foltos bürök mérge a koniin nevű alkaloida, amely a növény minden részében jelen van, de legtöbbet a levelek és a termés tartalmaz. Mérge a bőrön és a nyálkahártyán keresztül is felszívódik, ezért érintésétől is óvakodjunk. Igen korán – még egy óra sem telik el – megjelennek az első mérgezési tünetek: fáradé­konyság, szédülés, hasmenés, verejtékezés, majd mivel a gerincvelő motorikus központjai bénulnak, az alsó végtag bénulása következik, aztán a mellkas bénulása lehetetlenné teszi az eleinte egyre szaporább kapkodó légzést, hogy végül beálljon a fulladásos halál.
Bár használták a homeopátiás kezelések során (mivel szárítva jelentősen csökken mérgező hatása) bizonyos neuralgikus betegségek és depressziós tünetek gyógyítására, mivel a gyógyító és a mérgező dózisok határértéke igen közeli, a szakemberek nem ajánlják alkalmazását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 116
szavazógép
2013-06-27: Család - :

A szegények betegségei

Brüsszel adatai szerint a három legnagyobb fertőző betegség, a HIV/AIDS, a tbc és a malária több mint egymilliárd embert, köztük mintegy 400 millió gyermeket kínoz. Az AIDS évente kétmillió, a másik kettő együtt pedig 2,2 millió emberrel végez.
 
2013-06-27: Gazdaság - Váry O. Péter:

Se nem falu, se nem fürdő

Uzonkafürdő jellegzetes átmenet a hagyományos falutípus és az állandóan épülő-változó üdülőtelep között. Itt-ott látni még az „őslakosokból”, házaikat könnyű megkülönböztetni a víkendezésre berendezkedettekétől. Mezőgazdasági felszerelések, állatok, tar udvarok árulkodnak arról, itt télen sem áll meg az élet, és a hétvége, amikor a lakatok lekerülnek a hétvégi házak ajtajairól, épp olyan munkás az ott élők számára, akár a hétköznapok. Amikor amúgy csendes Uzonkafürdő, csak ilyenkor, a vakáció kezdetén beinduló táborozások idején pezsdül meg némileg.