Kökös határában lovasparadicsom épül

2007. június 19., kedd, Közélet
A szentkatolnai állami gazdaság, illetve a dálnoki ménes magánosítása, majd eladása után megyénkben a lovassport mélypontra jutott, azaz jutott volna, ha nem akadnak olyan lelkes, lószerető emberek, mint Bartha Róbert harminckilenc esztendős állattenyésztő mérnök, aki ezt továbbviszi, nem hagyja meghalni, tizenöt éve csak a lovaknak és a lovassportnak él.

1991 óta versenyez, országos bajnoki címet nyert, és a világbajnokságon is jelen volt. Bartha Róbert nem csak messze földön ismert és elismert lótenyésztő, hanem fogathajtóként is megérdemelt hírnévre tett szert, aki előbb Sepsibodokon próbálta újjáéleszteni a lovasrendezvényeket, a fogathajtóversenyeket. Habár az önkormányzat részéről minden támogatást megkapott, idővel a rendelkezésére álló terület kicsinek bizonyult, nőtt a lóállomány, s 2003-tól immár főállásban is felcsapott lótenyésztőnek.

Bartha Róbertnek nagyobb hely után kellett néznie. Így esett a választása Kö­kös határában, a főút mellett lévő területre, ahol magánszemélyektől negyvenhektáros legelőt vásárolt meg, és másfél hónapja építkezik. Az építkezéshez húsvét hétfőjén fogott hozzá. Sepsiszentgyörgyi családi házát is áruba bocsátotta, jelenleg Brassóban lakik, onnan ingázik többek között Bukarestbe és Sepsiszentgyörgyre is, hiszen a Nemzeti Lovas Hatóság, illetve a Sepsiszentgyörgyi Lipicai Lovasklub elnöki teendőit is ellátja. A nemzeti hatóságnál másfél éve negyven alkalmazott dolgozik a keze alatt, és egymillió lóért felelnek, melyek közül hat-hétezer fajállat. Bartha Róbertet ritkán lehet itthon találni, mindig úton van, járja az országot. A terület kiválasztásánál a fő szempont a két város, Brassó és Sepsiszentgyörgy közelsége volt, hiszen a lelkes lóbarát távlatokban is gondolkodik, lovas turistaparadicsomot szándékszik létrehozni Kökös határában. Ide épül az istálló, a szénatároló csűr, a panzió, a kifutópálya, a lovarda és legutoljára a családi ház. Bartha Róbert kizárólag lipicai lovakkal foglalkozik, a megyénkben lévő hetven fajtiszta, törzskönyvezett lipicai közül ötven az ő tulajdonában van.

— A majdani pályát már bevetettük fűvel — mondja házigazdánk —, kaszálják, és reméljük, hogy két éven belül itt szervezik meg az országos fogathajtó-bajnokság egyik fordulóját. Tizenöt anyakancával és négy törzsménnel rendelkezünk, plusz a három generáció növendék lovai. A méncsikók nincsenek itt, azokat Sepsiszentgyörgy mellett egy gyümölcsösben tartjuk, ősszel költöztetjük ide őket. A fajlovak mellett hobbilovaink is vannak. Racka juhokat, bivalyokat, mangalica sertéseket és szürke marhákat is fogunk vásárolni. A lovarda az év végére remélhetőleg elkészül, és lovasiskolát is indítunk kezdőknek és haladóknak egyaránt. A távlovaglás mellett tereplovaglásra és fogathajtásra is gondoltunk. Ilyen jellegű létesítmény, amilyet mi akarunk, egy sincs az országban, hiszen a hagyományőrzés mellett csikós- és lovasbemutatókat, fajtaismertetőket is fogunk tartani az érdeklődőknek. Remélem, hogy a családom mellett három-négy alkalmazottal boldogulni fogunk. A lipicai lovasklubon keresztül öt háromszéki fogat vesz részt az országos bajnokságon. Barokk lipicai farmnak fogjuk hívni ezt a létesítményt.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 224
szavazógép
2007-06-19: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Képességvizsga és nemzetiségpolitika

Az általános iskolák végzőseinek képességvizsgái folynak éppen, s mire ezek a sorok megjelenhetnek, túl lesznek nebulóink a román nyelvből és irodalomból tett ismeret-ellenőrző vizsgálódáson, következhet az anyanyelvi tudáspróba, a matematika és — választás szerint — az ország földrajzából vagy történelméből szerzett tudás felmérése.
2007-06-19: Közélet - Szekeres Attila:

Erdély Ede az alkotmánybírósághoz fordult

Az alkotmánybírósághoz fordult Erdély Ede, a hírhedt felső-háromszéki üzletember, akinek nevéhez több vállalat, köztük a kézdivásárhelyi csavargyár tönkretétele fűződik.