Juttatások tanítóknak, óvónőknek

2007. június 19., kedd, Közélet

Egy megnyert perrel és a pedagógusok statútuma három cikkelyének módosításával a jelenleginél előnyösebb javadalmazást ért el a Tanügyiek Szabad Szakszervezete az óvónők és tanítók számára. Százötvennégy háromszéki pedagógus három évre visszamenőleg megkapja a közel 250 lejes elmaradást, és szeptembertől minden óvónő és tanító heti tizennyolc órás norma szerint kapja a bérét.

A szabad szakszervezet per útján érte el, hogy az I-es fokozattal és huszonöt év szolgálati idővel rendelkező óvónők és tanítók számára a törvény szerinti heti kétórás kedvezmény figyelembevételével számítsák ki a fizetést. Az érintett pedagógusok három évre visszamenőleg megkapják jogosultságukat, hetente két órát alapbérük fölötti óradíjként fizetnek ki, ez fejenként 250 lej körüli összeget jelent.

A tizennyolc órás alapnorma fokozattól és szolgálati időtől függetlenül vonatkozik minden óvónőre és tanítóra, ami azt jelenti, hogy efölött óradíjban kapják a javadalmazást. A pedagógusok statútumának módosítása arra kötelezi az oktatási minisztériumot, hogy pluszóraként fizesse ki többek között a magyar órákat a tanítóknak, mert ez nem fér bele a tizennyolc órás heti munkaidőbe. A módosított jogszabály szerint az elemi osztályokban a vallást, testnevelést és zenét szaktanárok is taníthatják, a tanítók csak abban az esetben tarthatják meg ezeket az órákat, ha erre szakképesítésük van, illetve igazolják, hogy ilyen jellegű felsőfokú képzésen vesznek részt, és öt éven belül megszerzik az oklevelet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1491
szavazógép
2007-06-19: Közélet - Ferencz Csaba:

Újabb fél év haladék (Élelmiszer-biztonság)

Mézstand a sepsiszentgyörgyi piacon
A juhsajtot és -túrót, valamint a mézet forgalmazó kistermelők újabb fél év haladékot kaptak: év végéig nem szükséges a speciális engedély, hogy a piacon megjelenjenek.
2007-06-19: Közélet - x:

Széchenyi-bál a Szentkereszti-kastélyban

Hatéves szünet után a Mikes Kelemen Főgimnázium diáktanácsa felelevenítette Daragics Éva történelemtanár kilencvenes években született ötletét, miszerint minden júniusban régi korok hangulatát idéző, Széchenyi nevét viselő bált tartsanak, melyen kötelező lányoknak a nagyestélyi, fiúknak a díszmagyar vagy szmoking viselete, és illő szintű tánctudással is kell rendelkezniük.