Röviden

2013. augusztus 28., szerda, Világfigyelő

Azonos sorskérdések
A legfontosabb kelet-közép-európai sorskérdések összeköthetik a térség népeit: ezek közül a demográfiai helyzet alakulása és a Nyugat-Európából kiinduló agyelszívás közös elszenvedése ösztönözhetne az összefogásra – mondta az Országgyűlés elnöke tegnap Szentendrén.

Kövér László a Rákóczi Szövetség által szervezett Kárpát-medencei főiskolás táborban tartott előadásán a nemzetpolitika kérdéseiről beszélt, hangsúlyozva, hogy az összmagyarság életében kiemelt szerepe van a határon túli magyarságnak. Megje­gyezte, hogy az elmúlt három évben az indokoltnál kevesebb figyelem juthatott a határon túli magyarokra, mert az unióval folytatott csatározások emésztették fel a politikusok energiáinak nagyobbik részét. A jövőre nézve azonban biztatónak nevezte, hogy a környező országoknak a magyarországihoz hasonló nemzeti sorskérdésekkel kell szembenézniük, ami az ellenségkeresés helyett az összefogásra ösztönözhet.


Módosult a köznevelési törvény
A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott vala­mennyi munkavállalóra. Többek között ezt tartalmazza a közne­velési törvény módosítása, amelyet 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadott el tegnap az Országgyűlés. A változtatás része ugyanakkor az új típusú munkabeosztás, a heti kötelező óraszám átalakítása is. Rogán Antal, a Fidesz frakció­vezetője még a szavazás előtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg megvizsgálja a kormány.
 

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2013-08-28: Világfigyelő - :

Utassy József síremléke Rédicsen

Utassy József lírája úgy tört fel a 20. és 21. század szövegóceánjából, mint egy tenger alatti vulkán – fogalmazott Mezey Katalin József Attila-díjas költő tegnap Rédicsen, Utassy József Kossuth-díjas költő síremlékének avatásán.
2013-08-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene
* A Székely Nemzeti Múzeum kertjében pénteken 20 órától a Pribojszki Mátyás Band játszik.