Mi, hol, mikor?

2013. augusztus 29., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Zene
* A Székely Nemzeti Múzeum kertjében pénteken 20 órától a Pribojszki Mátyás Band játszik.

A csapat tagjai olyan kiváló dzsessz-/blues-muzsikusok, akiket a legjobbak között tartanak számon: Pribojszki Mátyás (szájharmonika, ének), Kovács Erik (zongora), Molnár Dániel (dob), Szász Ferenc (gitár), Eckert Ervin (basszusgitár). Rossz idő esetén a Park vendéglő Di Stefano bárjában tartják a koncertet, mely része a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld kulturális fő­városa programnak.
* A sepsiszentgyörgyi Bistro kertben szombaton 21 órától a Bronx együttes koncertezik.


Képernyő
Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Fúvóstalálkozó Nagy­ba­con­ban (1. rész); 19.50 Ki­csi csupor – fazekastá­bor Nagyajtán (1. rész); 20.25 A kis herceg – a var­gyasi iskolások előadása; 20.42 Falu­napok Bibarc­falván; 20.05 X. Dalos­találkozó (részlet).


Őszi Sokadalom, 2013
Ma: a kézdivásárhelyi Vigadó Mű­velődési Ház nagytermében 20 órától nyitókoncert: Szulák Andrea: Kedvenc dolgaim; zongorán kíséri Bolba Tamás zongoraművész. (Jegyek a Vigadó pénztárában, Sepsiszentgyörgyön a városi kulturális szervezőirodában és a Székely Hírmondó szerkesztőségében kaphatók.) 22 órától a Borudvarban Jazz Café – Pribojszki Má­tyás Band.
Holnap: 10 órától ismerkedés Weöres Sándor megzenésített verseivel, könyvillusztráció készítése, gyurmázás a költő versei alapján a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban; 10 órától a múzeumudvar­ban a meghívott testvérvárosi és környékbeli múzeumok bemutatkozása, múzeum­pedagógiai foglalkozások, valamint interaktív vetélkedő az Incze László Céhtörténeti Múzeum udvarán; 11 órától a Zöld Napok megnyitója a sportcsarnokban (üdvözlő­beszédet mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, Bagoly Miklós Levente, az Asimcov elnöke, Papp Zoltán, a kézdivásárhelyi Asimcov elnöke); 11 órától gyerekprogramok a Mol­nár Józsiás parkban; 12 órától hagyomá­nyostermék- és őszi vásár, kéz­műves-kiállítás és -vásár a Gábor Áron téren; 13 órától Zöld Napok-értekezlet a sportcsarnokban: Kovászna megye és Kézdivásárhely gazdasága (témák: gazdasági helyzet, inkubátorház, ipari park, fafeldolgozás, konfekció, turizmus és mezőgazdaság.); 13 órától Csillaglány – V–VIII. osztályos színjátszók előadása a Molnár Józsiás parkban; 14 órától Beszéljünk szépen magyarul – beszédtechnikai gyakorlatok Weöres Sán­dor verseivel a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban; 17 órától kiállításmegnyitó: a II. országos és nemzetközi papírszalvéta-, kártyanaptár- és telefonkártya-kiállítás börzével egybekötve a Hobbi Cserebere Klub szervezésében a Gyűjtemények Házában; 17 órától Kre­atív Lounge: fotós műhelymunka és photobooth a Vigadó udvarán (Legyen egy kreatív emléked az Őszi Sokadalom­ról! Grimaszolj, öltözz be és fotózkodj a haverokkal); 17.30 órától a Tanulók Háza fúvószenekarának és mazsorettcsoport­jának műsora – az Őszi Sokadalom vásárának hivatalos megnyitója a Gábor Áron tér színpadán (vezényel Gyergyai Barna, a mazsoretteket betanította Kis Katalin); 18 órától László Attila-koncert a Gábor Áron tér színpadán; 18 órától könyvbemutató a Kosztándi-képtárban – Miklós Réka: Háromszék története térképeken; 19.30 órától a Kistehén zenekar a Gábor Áron tér színpadán; 21 órától Kush Kush-koncert a Borudvarban, Jazz Café; 21 órától Silent Dance with Slim Rocka and Jumbo (Urbanizé Channel), Saboar and Dubgrade (Fusion Channel), Dewil (Freedom Party Channel) a Tatratea Dance Gardenben, a Vigadó udvarán; 22 órától Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról – Presser Gábor musicalje a Gábor Áron tér színpadán (írta: Déry Ti­bor, zene: Adamis Anna, előadja a Macs­kakő diákszínjátszó csoport és helyi szó­listák, zenél a Metropolis együttes, rendezte: Kolcsár József); éjfélkor Bume­ráng-koncert a Gábor Áron tér színpadán.


Kinetoterápia csontritkulásos betegeknek
A Kovászna Megyei Krónikus Reumás Betegek Egyesü­lete a Sepsiszentgyörgy, Hajnal utca 2. szám alatti Covamed Egész­ségügyi Központtal együttműködve kinetoterápiás csoportokat szervez. Az első csoporttal augusztus 30-tól szep­tember 13-ig foglalkoznak, a részvétel díjmentes. Bejelent­kezés a 0267 313 078-as vagy a 0771 708 173-as telefonon.


Járjuk be Erdővidéket!
A honismereti túrasorozat negyvenkettedik kirándulására indulnak szombaton, Alsórákos környékét és a frissen felavatott kisbaconi népi feredőt látogatják meg. Túravezető: Lőrincz Sándor. Indulás 6.30 órakor autóbusszal a baróti autóbusz-megállóból az ágostonfalvi vas­útállomásig, majd a 7 órakor induló vonattal Alsórákosig, a mészkőbányán keresztül fel a 820 méter magas, piramis alakú alsórákosi Tepő tetejére. Az egykor várral ékesített hegytetőről a Tepej-patak völgyébe ereszkednek, és érintve az egykori dacittufabányát, a Fenyves déli oldalán kika­nyarodnak a festői bányatóhoz, majd megnézik az országos védettséget élvező bazaltoszlopokat és a vulkáni kráterben található néhai salakbányát. Alsórákosról 17 órakor ér­kez­nek vissza vonattal Ágostonfalvára, ahonnan a nemrég kalákával felépített kisbaconi népi feredőhöz látogatnak. Barótra 19 óra körül érkeznek vissza autóbusszal. Min­den korosztály képviselőit várják, a 14 éven aluli kiskorúak csak felnőtt kísérő társaságában vehetnek részt. További információk az Erdovidek.weebly.com honlapon, érdeklődni Demeter Zoltánnál a 0746 089 140-es telefonszámon lehet.


Közlekedés
Elaludt vezetés közben.
Kedd hajnalban súlyos baleset történt Sepsibükszádon a 12-es országúton. A rendőrségi nyomozás során megállapították, hogy a csíkszentimrei S. S. (36), miközben a megyeszékhelyről Csíkszereda felé tartott, a fáradtság következtében elaludt, és személygépkocsijával beborult egy árokba. A baleset következtében két személy könnyebb, egy súlyosabb sérüléseket szen­vedett. A gépkocsivezető nem fogyasztott alkoholt.


Kékfény
Hasba szúrta magát.
Az egységes 112-es hívószámon kértek segítséget kedd délután, mivel egy hölgy alkohol hatása alatt összeveszett élettársával, és egy konyhakéssel hasba szúrta önmagát. A megyei kórházba szállították. Az eset körülményeit vizsgálják.
Lopások. A baconi rendőrőrsön kedden tett feljelenést egy magyarhermányi lakos, akinek otthonából augusztus 23–27. között 9500 lej tűnt el. A nyomozók megtalálták a tettest, a Hargita megyei hidegségi T. E. (46) beismerte, hogy ő lopta el a pénzt. Eljárást indul. * A sepsiszentgyörgyi rendőrséget kedd délután értesítette egy gépkocsivezető, hogy a délelőtti órákban járművéből ellopták a pénztárcáját, melyben a személyazonosságiján kívül 600 lej is volt. Az ügy kivizsgálása folyamatban. * Megkerültek a csütörtökön egy kézdivásárhelyi udvarból elvitt személyi javak és vaseszközök, amelyeket a kézdiszentléleki G. E. vitt el. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Mozgásművészet.
A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pít­vány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 17 órától ovitánc (táncgimnasztika óvo­dá­sok­nak és kisiskolásoknak), 19 órától body-art – alakformáló mozgás hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 19 órá­tól stepaerobik, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Hulladékbegyűjtő karaván. Az újrahasznosítható hul­ladékokat begyűjtő karaván ma Nagypatakon, Cóf­al­ván, Zágonban, holnap Zá­gon­ban és Lécfalván áll meg.
Ügyeletes gyógyszertár. Sep­si­szentgyörgyön ma 20–8 órá­ig a 1918. De­cem­ber 1. úti Sen­siblu (telefon: 0267 310 219), Kézdivá­sár­helyen az Ambró­zia (0267 360 608) patika tel­jesít éjszakai szolgálatot. Csak a sürgősségi recepteket adják ki!
Elzárják az ivóvizet Sepsiszentgyörgyön ma 8–20 óráig a Kossuth Lajos, Martinovics Ignác és Kőrösi Csoma Sándor utcában.
Kulcscsomót találtak Sepsiszentgyörgyön az Ág utcai játszótéren. Érdeklődni a szerkesztőség titkárságán naponta 9–15 óráig.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 884
szavazógép
2013-08-28: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Azonos sorskérdések
A legfontosabb kelet-közép-európai sorskérdések összeköthetik a térség népeit: ezek közül a demográfiai helyzet alakulása és a Nyugat-Európából kiinduló agyelszívás közös elszenvedése ösztönözhetne az összefogásra – mondta az Országgyűlés elnöke tegnap Szentendrén.
2013-08-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal, de a jó Isten akaratában meg­nyugodva tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama, anyós, anyatárs, rokon és jó isme­rős, a kézdivásárhelyi
SZŐCS MIHÁLYNÉ
CSOBOTH KLÁRA
életének 87., özvegységének 31. évében elhunyt.
Drága halottunkat 2013. augusztus 30-án 2 órakor helyezzük örök nyugalomra a katolikus egyház szertartása szerint a református régi ravatalozóháztól.
Nyugalma legyen csen­des, emléke áldott.
A gyászoló család
6657