Pavlov csótánya

2007. június 20., szerda, Magazin

A csótányok is tanulékonyak, nekik is van emlékezőképességük, mivel náluk is működik a pavlovi reflex — mutatták ki japán kutatók.

Korábban csak kutyáknál és embereknél vizsgálták a feltételes reflexet, amelyet Ivan Petrovics Pavlov fedezett fel a 19. század végén Oroszországban. Ám a japánok részéről sem öncélú kísérletezésről van szó: a csótányok egyszerű agyi mechanizmusait azért vizsgálják, hogy a jóval bonyolultabb emberi agy rejtelmeihez is közelebb férkőzhessenek. Bármily furcsa, de a kutatók szerint a csótányok és az emberek agya számos közös tulajdonságot mutat. A kísérlet lényege az volt, hogy a csótányok egy illat kíséretében cukros levet kaptak, aztán csak az illatot érezhették, ennek ellenére rendre megindult a nyálelválasztásuk. Ezt az is bizonyította, hogy azok a csótányok, amelyek a kísérő illat nélkül kapták a cukros levet, később az illat hatására semmiféle reakciót nem mutattak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4392
szavazógép
2007-06-20: Magazin - x:

E-mail múzeum a British Libraryben

A londoni British Library létrehozza az e-mailek archívumát, amely a 21. századról ad képet az utókor számára.
2007-06-20: Magazin - x:

Hogy mik vannak?

Ember majomkodik a majmoknak
Bohócot szerződtetett egy német állatkert, hogy ,,majomkodjon" a majmoknak unalmuk elűzése végett állatorvosi tanácsra. A bohóc egy 45 éves nő, aki már gyerekkorában is mélyen együtt érzett az állatokkal, amikor állatkertben járva látta, hogy mennyire szomorkodnak. Az állatorvosok szerint a majmok — gorillák, csimpánzok, orangutánok —, ha unatkozni kezdenek, gyakrabban betegednek meg, és erőszakosabbak. A bohócnő labdákkal, műanyag zacskókkal, kartondobozokkal, fahasábokkal és egyebekkel játszik a majmokkal, feladványokat ad nekik. Ha meglátják közeledni, rögtön felélénkülnek az állatok. ,,A természetben egész nap élelem után kajtatnak, az állatkertekben viszont nincs semmi teendőjük az állatoknak" — magyarázta a német sajtónak egy állatpszichológus.