Új Kézfogás helyett Corvinus

2007. június 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) egyik gazdasági albizottsága a gazdaságfejlesztést célzó új támogatási rendszer kidolgozását tűzte ki célul. Ez lényegében egy új pályázati rendszer lenne, amelynek pénzkeretét a magyar és a román kormány forrásai mellett az európai uniós alapok jelentenék.

Az unióban kedvezően bírálják el az úgynevezett három lábon álló pályázati rendszereket, melyekben adott esetben egy régi, egy nemrég csatlakozott és egy újonnan integrálódott tagállam pályázói közösen vesznek részt. Ez esetben a magyar és a román résztvevők mellé régi tagállamból csatlakozó pályázók kellenének, például a testvérvárosi, testvérmegyei kapcsolatok révén.

Az eddig körvonalazódott elképzelések szerint főleg a környezetvédelmi célzatú, a megújuló energiák felhasználásán alapuló, a szakemberképzést elősegítő, illetve az uniós minőségi elvárásokhoz való alkalmazkodást támogató pályázatokra lenne szükség. A támogatás legfontosabb kritériumának várhatóan a majdani projektek gyakorlati életképességét fogják tekinteni, nevezetesen, hogy a beruházás megvalósítása ne kizárólag a támogatástól függjön. A magyar kormány nyitottnak látszik az életképes ötletek támogatására, a román kormány részéről több nyitottságot várnának el a szakértők, azonban a kormányban történt változások, illetve az elhúzódó politikai válság kedvezőtlenül hat erre a kezdeményezésre is. Az albizottság további munkája során a várhatóan június-július folyamán megjelenő uniós pályázati kiírásokig az elvárások feltérképezését tervezi, a nyár folyamán már jó eséllyel működőképessé is válhat a körvonalazódó új támogatási rendszer. A program pénzalapjait a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. fogja kezelni.

Dénes István

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 401
szavazógép
2007-06-20: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Hivatal a kivitel növeléséért (Kereskedelemfejlesztés)

Imre István vezérigazgató bemutatja a központot — ráfér a kivitelre a támogatás
A hét elején avatták a Román Kereskedelemfejlesztő Központ sepsiszentgyörgyi irodáját. A tíz éve létrehozott intézmény elsősorban a hazai termelők és szolgáltatók exportlehetőségeinek növelését szolgálja, a területi hálózat bővítésével pedig a kis- és közepes vállalkozók felé kívánnak nyitni.
2007-06-20: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Üzletemberek klubja
Június 29-én, pénteken tartja következő összejövetelét a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keretében működő klub. Klárik László, a vidékfejlesztési, mezőgazdasági és halászati kifizetési ügynökség vezérigazgatója előadásában a mezőgazdaságban, vidékfejlesztésben és élelmiszeriparban biztosított uniós alapok hozzáférési lehetőségeit ismerteti.