KitekintőOrszágnyi városgazdaságok

2007. június 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A világvárosokról készített rangsorok leggyakrabban használt mutatója eddig a lakosságszám volt, ez azonban csak részleges képet mutat, hiszen a Londonhoz, New Yorkhoz, Párizshoz és Tokióhoz hasonló megavárosok gazdasága ma már nagyobb, mint egy közepes méretű országé — áll a PricewaterhouseCoopers Londonban kiadott felmérésében, amely szerint a megtermelt GDP-érték alapján Budapest is még az első száz nagyváros között van.

A nemzetközi könyvvizsgáló és gazdaságelemző csoport 151 nagyvárost vizsgáló márciusi átfogó felmérése szerint a világ legnagyobb városgazdasága jelenleg Tokió, amelynek vásárlóerő-paritáson számolt saját nominális GDP-értéke — a 2005-ös adatok alapján — 1191 milliárd dollár. A második New York 1133 milliárd dollárral, majd Los Angeles (639 milliárd dollár), Chicago (460 milliárd dollár), Párizs (460 milliárd dollár) és London (452 milliárd dollár) következik.

A PwC által közölt összehasonlító táblázatból kiderül, hogy a legnagyobb városok éves bruttó kibocsátási értéke jóval meghaladja számos magasan fejlett európai országét is. Tokió 1191 milliárd dolláros éves GDP-értékétől például elmarad Spanyolországé (1134 milliárd dollár) és Lengyelországé (534 milliárd dollár) is, a Belgiumé (334 milliárd dollár), Svédországé (280 milliárd dollár) és Svájcé (265 milliárd dollár) pedig egyenesen eltörpül.

Igaz ez ugyanakkor a lakosságszámarányokra is, mivel a PwC a vizsgált városokat teljes elővárosi hálózatukkal együtt számolta, és például Tokióra így 35,2 milliós lakosságot vett figyelembe.

A felmérés szerint Budapest a listára felvett 151 városgazdaság közül — gazdasági erőt tekintve — a 92. helyen van 43 milliárd dolláros nominális éves GDP-értékkel. A magyar főváros gazdaságának kibocsátási értéke megegyezik Helsinkiével és Nápolyéval, és megelőzi Zürichét (42 milliárd dollár), Koppenhágáét (41 milliárd dollár) és az éppen 100. helyezett Brüsszelét (39 milliárd dollár).

A térségbeli nagyvárosok közül Budapesté a második legnagyobb gazdaság Varsó után; a lengyel főváros 48 milliárd dolláros, vásárlóerő-paritáson számolt éves GDP-értékkel a 86. helyre került. Prága ugyanakkor 36 milliárd dolláros gazdaságával a 109. helyen van a PwC listáján. A legnagyobb kelet-európai városgazdaság a 25. helyezett Moszkváé 181 milliárd dolláros össztermékértékkel.

A PricewaterhouseCoopers távlati előrejelzése szerint ugyanakkor a 2020-ig várható átrendeződésnek a világ élmezőnyétől távolabb lévő, Budapesthez hasonló méretű városgazdaságok lehetnek a vesztesei. A nagy feltörekvő piaci országok — főleg Kína és India — városai közül ugyanis sok be fog kerülni a felső százba, ahonnan Budapesttel együtt például Nápoly, Zürich, Helsinki, Amszterdam és Koppenhága is ki fog szorulni. A prognózis szerint 2020-ban Budapest a 126. helyen lesz 49 milliárd dolláros várható éves GDP-értékkel. A PwC a magyar fővárosnak az előrejelzési időszak végéig reálértéken 0,9 százalékos éves átlagos gazdasági növekedést jósol, ami a legalacsonyabb a vizsgált városok közül. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 279
szavazógép
2007-06-20: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Üzletemberek klubja
Június 29-én, pénteken tartja következő összejövetelét a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keretében működő klub. Klárik László, a vidékfejlesztési, mezőgazdasági és halászati kifizetési ügynökség vezérigazgatója előadásában a mezőgazdaságban, vidékfejlesztésben és élelmiszeriparban biztosított uniós alapok hozzáférési lehetőségeit ismerteti.
2007-06-20: Közélet - Bogdán László:

Pesti életképek (Magasles)

(Lecseng a magyar élvonal) A Vörösmarty tér előtt, a Váci utca deltájában délelőtt fél tizenegykor, csúcsforgalomban váratlanul egy szendvicsemberrel találkozom, de nem tudom elolvasni a mellén és a hátán viselt óriásplakátok feliratait — soha nem tudom meg, hogy mit is reklámoz az Ünnepi Könyvhét alkalmával (már látszanak a könyvsátrak), mert két félrészeg, vidám bőrfejű srác jelenik meg, mintha a földből nőttek volna ki, és forgatni kezdik a védekezni képtelen, kiszolgáltatott alakot, nagyokat ütve a táblákra.