Magyar kapu Kézdisárfalván

2013. október 2., szerda, Faluvilág

Vasárnap délután mintegy hatvan helybeli, ozsdolai és kézdivásárhelyi jelenlé­tében avatták fel Kézdisárfalván a Szabó Ottó portája előtti kaput, melyet az ott lakó fafaragómester készített.

Elsőként Biró Le­vente, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke szólt az egybegyűltekhez, méltatta a mester újabb munkáját, melynek rendeltetése nemzeti öntudatra ébreszteni falusfeleit és mind­azokat, akik a kapu előtt elhaladnak. Az ozsdolai és kézdisárfalvi hagyományőrzők nevében Páll István és Balázs Barna gratulált a kapuállítónak. Szabó Ottó elmondta: nem székely, hanem magyar kaput készített, melynek kapulábain és nyílászáróin Attila, Babba Mária és Szent István, valamint a magyarság ősi jelképei láthatók: a turulmadár, a táltos, a csodaszarvas, a nap és a hold. A kaput Bartos Károly római katolikus plébános szentelte meg. (Iochom)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2013-10-02: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Őszi hálaadás Kálnokon

Ami az új kenyér ünnepe, az újzsenge más felekezeteknél, az az őszi hálaadás ünnepe nevet viseli az erdélyi unitáriusoknál, akik minden év szeptember utolsó vasárnapján úrvacsorával egybekötött istentiszteleten fejezik ki hálájukat és köszönetüket Istennek a mindennapi kenyérért, a mező terméséért, ahol megterem a borszőlő, az úrvacsorai borért és az életért. Ebben az esztendőben Szent Mihály napja is éppen vasárnapra esett.
 
2013-10-02: Faluvilág - Iochom István:

Lovarda a zabolai Négyháznál

Cseh Ferenc famegmunkálással és kerti bútorok gyártásával foglalkozó gelencei vállalkozó nemrég tíz állattal lovardát indított Zabola közelében, a Négyháznak nevezett huszonkét hektáros birtokán.