Lovarda a zabolai Négyháznál

2013. október 2., szerda, Faluvilág

Cseh Ferenc famegmunkálással és kerti bútorok gyártásával foglalkozó gelencei vállalkozó nemrég tíz állattal lovardát indított Zabola közelében, a Négyháznak nevezett huszonkét hektáros birtokán.
 

Tervezi, hogy jövőre huszonöt-harminc gyermek szá­mára lovastábort szervez, hi­szen ennyi személyt kényelmesen el tud szállásolni. Je­lenleg az egyik régi istálló felújításán, a nyílászárók cseréjén és a villanyvezetésen dolgoznak. Jövő esztendőben az istálló mellett fedett lovarda megépítését is tervezi.
Az istálló egyelőre tizenhat ló befogadására alkalmas, magánszemélyek lovainak a tartását is tudják vállalni. A pónilovon kívül a többi törzskönyvezett lipicai fajta. Az első két ménló, Matyi és Mackó, valamint pár kanca a dálnoki ménesből származik, a csikók már a Négyháznál jöttek világra. A Cseh-birtokon a lovagláson kívül jövőre hintózásra is lehetőség adódik. Tavaly április 6-án hatalmas tűzvész pusztított a birtokon, két ötven méter hosszú épület vált a lángok martalékává a bennük lévő gépekkel és felszereléssel együtt. A tulajdonos azóta eltüntette a tűzvész nyomait, és tovább építi-szépíti birtokát, melyhez újabb területet szándékszik vásárolni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2013-10-02: Faluvilág - :

Magyar kapu Kézdisárfalván

Vasárnap délután mintegy hatvan helybeli, ozsdolai és kézdivásárhelyi jelenlé­tében avatták fel Kézdisárfalván a Szabó Ottó portája előtti kaput, melyet az ott lakó fafaragómester készített.
2013-10-02: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Összefogás az iskoláért Árkoson

Vannak teendők és munkálatok, amelyeket nem lehet akkor elvégezni, amikor ráérünk... Az árkosi falunapon ugyan felavatták-szentelték a Gelei József Általános Iskola épületének új szárnyát, de kevesen tudták, ha beállnak a hidegek, nem lesz fűtési lehetőség. Az új szárnyat ugyan rákötötték a község új ivóvízvezetékére, de még nem folyik a víz. Erre kellett azonnali megoldást keresni.