Új plébános Kézdiszentléleken

2013. október 9., szerda, Faluvilág

Pál Ferenc római katolikus plébános augusztus elsején került Kézdiszentlélekre. Elődjét, Csiby Józsefet a gyulafehérvári római katolikus érsekség tizenhárom éves szolgálat után a brassói belvárosi plébániára helyezte át. A Perkő alatti település plébánosát az 1821-ben épült és építészeti műemlékként számon tartott kúriaszerű plébánián kerestük fel.
 

  • A szerző archív felvétele
    A szerző archív felvétele

A lelkipásztor 1974. január 8-án Gyergyóalfaluban született Pál Dénes és Madarász Krisztina harmadik gyermekeként. Második osztályos korában döntötte el, hogy a papi hivatást választja. Elemi iskoláit szülőfalujában, a középiskola első két évét a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Líceumban végezte, majd a gyulafehérvári kisszemináriumra iratkozott át, ahol 1992-ben érettségizett. A Hittudományi Főiskolát 1999-ben végezte el, s abban az esztendőben, június 20-án szentelték pappá. Segédlelkészként első állomáshelye a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébánia volt, ahol Kovács Sándor főesperes mellett három évet töltött. 2002-ben Szászrégenbe helyezték át, ahol Pakó Benedek ny. kanonoknak volt a segédlelkésze. 2005-ben került Bögözbe, ahol nyolc évig szolgált plébánosként.
Két hónap után jól érzi magát Kézdiszentléleken, benyomásai nagyon jók, a hívek és a község vezetői kedvesen és nagy szeretettel fogadták már ideérkezésekor, és sokan Isten hozta, plébános úr köszöntéssel üdvözölték. Nem indult nagy tervekkel – mondotta érdeklődésünkre –, hiszen  a templom és a plébánia is jó állapotban van, de máris munkához látott, és a plébánia közelében levő régi kőépület felújításába kezdett, ahol vendégházat szándékszik berendezni. Papi jelszava: Tarts meg szeretetedben. Új állomáshelyén is fő célja, hogy az emberek szeressék Istent. Elmondása szerint idén első alkalommal vett részt a perkői Szent István-búcsún (felvételünk).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 432
szavazógép
2013-10-09: Faluvilág - Bokor Gábor:

Pécelen járt a Mikes vegyes kar

A zágoni Mikes Kelemen Vegyes Kar volt a díszvendég a Péceli Női Kar tízéves fennállási ünnepségén. A háromnapos magyar­országi vendégeskedés nagy élményt jelentett a zágoni kóristák számára.
 
2013-10-09: Faluvilág - Bakk Pál:

A szentkatolnai Nagypázsint (Helytörténet)

Szentkatolna településszerkezetét nézve megállapíthatjuk, hogy több kisebb-nagyobb pázsitos tere is kialakult az évszázadok során: Felsőpázsint a neve a felszegi falurészen lévőnek, Alsópázsint az alszeginek és Nagypázsint a falu központjában elterülőnek.