Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VisszajelzésEredmények is vannak

2008. január 25., péntek, Nyílttér
Tisztelt szerkesztő úr!

A válaszadás jogán szeretnék néhány pontosító megjegyzést fűzni a Háromszék napilapban 2008. január 8-án B. Kovács András aláírásával megjelent, Intézményesített gyerekkínzás című cikkhez.

Az utóbbi tizenhét évben az RMDSZ kormányon vagy ellenzékben folyamatosan prioritásnak tekintette a kisebbségi oktatást, illetve annak minden vonatkozását. Emlékeztetni szeretném Önt néhány eredményre, amelyet az RMDSZ az oktatás terén ért el.

A szövetség fontosnak tartotta az anyanyelvű oktatás intézményes kereteinek biztosítását, ezért ragaszkodott ahhoz, hogy törvény szabályozza a kisebbségi képviseletet a különböző szakmai intézményekben (itt külön kiemelném az oktatás minőségét felügyelő intézményeket). A helyi közösségekkel együtt új oktatási intézményeket hozott létre (pl. a vajdahunyadi Téglás Gábor Iskola), segítette a vegyes tannyelvű iskolák önállósulását (pl. a nagybányai Németh László Líceum, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum), támogatja a szórványkollégiumokat.

Az RMDSZ kezdeményezte a kisebbségek nyelvén oktató tanítók bérkiegészítését, amit 2007 nyarán a parlament el is fogadott. Ez a törvénymódosítás egy diszkriminatív helyzetet szüntetett meg, hiszen a kisebbségi tanítók nagyobb óraszámért azonos bért kaptak a többségiekkel.

A szövetség szükségesnek tartotta az anyanyelven megírt tankönyvek használatát az iskolákban, ezáltal pedig a román nyelvű tankönyvek rossz fordításainak kiiktatását.

Az RMDSZ tisztségviselőin keresztül hangsúlyosan odafigyelt és figyel a magyar vagy magyar tagozattal rendelkező iskolák felújítására, a beruházásokra és az iskolabővítésekre, illetve ott, ahol szükséges, új iskola építésére.

Köztudott, hogy a román nyelv oktatása a nyolcvanas évekig visszamenően első osztálytól érettségiig a román tagozatéval azonos tanterv és tankönyv alapján történt. Az RMDSZ munkájának köszönhetően a tanügyi törvény 1999-es módosítása folytán az általános iskola alsó (elemi) tagozatában a román nyelvet külön tanterv és tankönyv alapján, míg az általános iskola felső tagozatában azonos tanterv, de külön tankönyv alapján tanítják. A jelenleg érvényben levő tantervhez képest az új törvénytervezetben előrelépést jelent a történelem és földrajz anyanyelven való oktatása a líceumi osztályokban.

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalása alatt elért eredmények közül hadd említsem meg többek között a Kisebbségek történelme és hagyományai tantervi bevezetését, a kisebbségek történelmének megjelenítését Románia összefoglaló történelmében, a szülői kérésre történő anyanyelv-oktatási órák bevezetését a román tagozaton tanuló kisebbségi tanulók számára. A szövetség támogatásával miniszteri rendelet született az iskolai közvetítő személyek státusának szabályozására, a diverzitásra, szegregációra vonatkozóan.

A fenti felsorolás az utóbbi évek néhány eredménye az oktatás terén, a teljesség igénye nélkül. A többéves munkát, amely ezek mögött rejlik, lehetetlen felsorolni. Bár megemlíteném még, hogy a kisebbségi törvény sokkal tágabb keretet biztosított volna a kisebbségi oktatás számára, sajnos, ez a kezdeményezésünk elakadt a parlamenti viták szintjén.

Abban a reményben, hogy a romániai magyar nyelvű oktatás minőségének javítása mindannyiunk közös célja, maradok tisztelettel:

SZÁSZ ATTILA államtanácsos, Bukarest

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1226
szavazógép
2008-01-25: Nyílttér - Demeter J. Ildikó:

Az utca hangja

SZABADY BÉLA, Budapest. Köszönjük a Háromszék napilapnak a székely termékek népszerűsítésében nyújtott segítséget — múlt héten nyilvánosságra került kezdeményezésünkre már ketten is válaszoltak, és továbbra is keresünk olyan családi vagy kis, manufaktúra jellegű vállalkozást, amely folyamatosan tudna nekünk erdei gyümölcsből készített, házi ízű lekvárokat (som, csipke, kökény, málna, szeder, áfonya) szállítani egységes üvegekben és címkével. Vagy akár szárított és bevizsgált gombát, erre is nagy az igény. Bővíthetünk erdélyi fazekas, szőttes termékekre, fafaragókra, taplósapkákra és bőrdíszműves tárgyakra is. Címünk: 1082 Budapest, Üllői út 60.
2008-01-25: Nyílttér - Iochom István:

Két család másfél éve villany nélkül (Bélafalván — a XXI. században)

A bélafalvi vasútállomás közelében, a síneken innen és túl lakik az Opra és a Török család. Másfél éve, mióta a falun is áthaladó vasutat a brassói Regiotrans Kft. magánosította, a két család áramszolgáltatás nélkül maradt, az új tulajdonos egyszerűen levágatta az állomás épületén áthaladó villanyvezetéket.