Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírbörze

2013. október 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Idén is díjazzák a hatékonyságot
A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a hagyományai szerint, hasonlóan a többi megyei kamarához, idén is megszervezi a vezető vállalkozások díjátadó ünnepségét. A huszadik alkalommal összeállított toplistán azok a cégek szerepelnek, amelyek 2012-ben kiemelkedő eredményeket értek el.

A vállalkozások rangsorolása és pontozása tevékenységi területük és egy sor súlyozott mutatószám – nettó forgalom, nyereség, nyereségráta, a humán erő­forrás hatékonysága, a befektetett tőke teljesítménye, kamaratagság – szerint történt. A zárómérleget letevő 4805 Kovászna megyei vállalkozás közül összesen 1288 felelt meg az elbírálási feltételeknek, ez 0,2 százalékkal keve­sebb, mint egy évvel korábban. A top­listára 755 vállalkozás került fel, a dí­jazott vállalkozások összforgalma 2012-ben 3166 millió lej volt (710,5 millió euró), ami a megyei forgalom 61,2 szá­zaléka, és 1,21 százalékkal több, mint 2011-ben. A listán szereplő cégek össze­sen 16 757 munkahelyet biztosítottak, 921-gyel kevesebbet, mint egy évvel korábban, ez 5,2 százalékos csökkenést jelent. A díjátadó gálaest november 15-én a sepsiszentgyörgyi Orchi­dea Events vendéglőben lesz, ahol ünnepélyes keretek között – a jó hangulatért a Back in Time együttes és Ráduly Botond Manó felel – ismerik el a vállalkozók teljesítményét, és amely jó alkalom a kapcsolatteremtésre is. A részvételi szán­dékot november 11-ig a kamaránál kell jelezni.

Üzleti tervek versenye
A Junior Business Club a Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatával közösen december 4-én negyedik alkalommal szervezi meg a nagy sikernek örvendő üzleti tervek versenyét. A szervezők ezúttal bővítenek, a versenyt egész Er­délyben meghirdetik, sikerült bevonni az egyetem kolozsvári központját, a csíkszeredai és marosvásárhelyi Sa­pi­entia Erdélyi Tudományegyetem, a nagy­váradi Partiumi Keresztény Egye­tem is érdeklődik a program iránt, és az RMKT Ifjúsági Frakciója is nagy mértékben segít. Legfőbb célunk ezzel a versennyel az, hogy minél több erdélyi fiatalnak adjunk lehetőséget arra, hogy vállalkozásba kezdjen – tájékoztattak a szervezők. Fontos szempont, hogy a meghívott befektetők és vállalkozók megvalósíthatóságot és üzletképességet lássanak az ötletekben, és ezáltal támogatni tudják a versenyzőt. A terveket szakavatott zsűri véleményezi, hiszen tagjai aktív résztvevői a gazdasági életnek (pénzügy, könyvvitel, bankszektor.) Az üzleti tervek elkészítésében a részt­vevők a kijelölt egyetemi ta­nároktól kérhetnek útbaigazítást. A legkiválóbb üzleti terv készítője nemcsak elisme­résben, hanem pénzdíjban is részesül. Jelentkezni legkésőbb november 7-ig lehet, az üzleti tervek leadásának határideje november 29. Bővebb információk a versenyről az utv.juniorbusinessclub.ro weboldalon találhatók.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 706
szavazógép
2013-10-30: Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:

Amerikai bölények Nagyajtán (Magánvállalkozás)

Nem mindennapi vállalkozásra adta fejét Pál Attila: amerikaibölény-farmot létesített Nagyajtán. A Baróton született, Bölönben és Brassóban felnőtt 37 esztendős vállalkozó azt tervezi, hogy idővel egyre bővülő állománnyal rendelkező farmját igazi turistalátványossággá teszi. Azt reméli, sikerül másokat is „megfertőznie”, s jelentős bölénytelepek jönnek létre e tenyésztésükre kiválóan alkalmas régióban. Számít az új utakat kereső üzletemberekre és a legelőiket jobban kihasználni akaró közbirtokosságok érdeklődésére is.
 
2013-10-30: Riport - B. Kovács András:

Vándorszékely hazatalál (Egy ragaszkodás története - 7.)

Mivel maga jelentkezett, soron kívül vitték végül katonának a székely legényt a hetvenes évek közepén. A kommunizmus idejének általános hadkötelezettségen alapuló úgynevezett néphadserege sajátosan ellentmondásos szocializációs intézmény volt. A reg­rutákkal még azt sem közölték, hol fognak katonáskodni. Brassóból Bukarest felé szállították a háromszéki fiúkat, végül az ország másik sarkában kötöttek ki, sok száz kilométerre a szülőföldtől. Folytatjuk Boldizsár Béla életpályája új fejezetének közlését.