Magyarok az újkori olimpiai játékokonSportnaptár

2008. január 28., hétfő, Sport
4.

Január 28. Ma nyolcvankilenc éve született Jordáky Béla, aki az 1952-es olimpiai játékokon Helsinkiben a román vízilabdacsapat színeiben szerepelt. A kolozsvári Vasas vízilabdázója volt. 1995. december 21-én hunyt el Budapesten. * Aradon született százkét évvel ezelőtt Kondorossy Zoltán, az Aradi SE birkózója, a berlini olimpiai játékok nehézsúlyú birkózó versenyének (kötöttfogás) volt a résztvevője.

Január 29. Tizenegy évvel ezelőtt hunyt el Budapesten Benda Antal kézilabdázó, az 1936-os berlini olimpia kézilabda-vetélkedőinek résztvevője. A magyar válogatott a dobogó közvetlen közelében, a negyedik helyen végzett. * Hetvenegy éves korában ezen a napon hunyt el Molnár István röplabdázó, a tokiói olimpián hatodik helyen végzett magyar válogatott tagja.

Január 30. Ma ünnepli ötvenhetedik születésnapját a mikházi atléta, Dósa Csaba, a Szé­kelyudvarhelyi Készruhagyár és a Marosvásárhelyi Sportiskola magasugrója, a mexikóvárosi olimpia résztvevője. * Ma tölti harmincharmadik életévét a Miskolcon született Deák Bárdos Mihály, aki az idén sorrendben harmadik olimpiai részvételére készül. 2000-ben a 11. helyen végzett, 2004-ben is elkerülte a dobogót, viszont többszörös világbajnoki ezüstérmes, és 2001-ben Európa-bajnok. * Harminchárom évvel ezelőtt született Budapesten Storcz Botond kajakozó, többszörös világ- és Európa-bajnok, aki mind a 2000-es, mind 2004-es olimpián aranyérmet szerzett a kajak négyes ezerméteres távján, 2000-ben pedig a kajak kettes ötszáz méterén is.

Január 31. Tizenhét évvel ezelőtt hunyt el Resicabányán Kerekes András tornász, az 1952-es olimpiai játékok résztvevője, aki csapatban a huszadik, egyéni összetettben a hetvenkettedik helyen végzett. Tanítványa volt Teodora Ungureanu, Nadia Comăneci társa. * Ma ünnepli 43. születésnapját Igaly Diána sportlövő, a 2004-es athéni olimpia aranyérmese a női skeetben és a 2000-es olimpiai játékok bronzérmese, Európa-bajnok és többszörös világbajnok. Igaly Diána egyébként a pekingi olimpián is jelen lesz, mint versenyző.

Február 1. Hatvankilenc évvel ezelőtt Lupényben született Krejnicsán Károly labdarúgó, a tokiói olimpia résztvevője. * Marosvásárhelyen született hatvanegy évvel ezelőtt Soós Rozália kézilabdázó, a montreáli olimpián negyedik helyen végzett román válogatott tagja. * Ma hetvenegy éves a nagyváradi Sándor Péter sportlövő, két olimpia résztvevője. Mexikóvárosban nyolcadik helyen zárt a nagyöbű puska összetett egyéni számában, Münchenben a kisöbű sportpuska 3x40 lövés egyéni számában huszadik, a nagyöbű sportpuska 3x40 lövés egyéni számában pedig a huszonegyedik helyen zárt. * Kilenc évvel ezelőtt hunyt el Kárpáti Rudolf kardvívó, négy olimpia résztvevője és hatszoros bajnoka — 1948: kardcsapat, 1952: kardcsapat, 1956: kard egyéni és kardcsapat, 1960: kard egyéni és csapat.

Február 2. Négy évvel ezelőtt hunyt el a Sárváron született Zimonyi Róbert evezős, a második londoni olimpia bronzérmese kormányos kettesben és negyedik helyezettje kormányos négyesben.

Február 3. Tekerőpatakon született hatvanhét évvel ezelőtt György Vilmos sílövő, három téli olimpia résztvevője: 1964, Innsbruck — ötödik hely egyéniben, 1968, Grenoble — hetedik hely váltóban, huszonkettedik egyéniben, 1972, Sapporo — kilencedik hely váltóban, harminckettedik egyéniben. Vilmos 2001 decemberében hunyt el Brassóban.

Á. K.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1967
szavazógép
2008-01-28: Sport - Áros Károly:

A 97. Európa-bajnokság (Műkorcsolya)

Száz éve már, több is talán... több bizony, hiszen 1894-ben rendezték meg az első kontinensviadalt, melyet az osztrák Engelmann Eduard nyert, Engelmannt a magyar Földváry Tibor követte az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokán. Az osztrák visszavonult, műkorcsolya-iskolát alapított, és sorozatban nevelte az Európa-bajnokokat.
2008-01-28: Sport - x:

Zágon a III. ligára készül (Labdarúgás)

— Szép változások elé néz Zágon labdarúgósportja — kezdte mondandóját Kelemen Ferenc, az őszi bajnok Zágoni Mikes I. elnöke —, e változás alapját az országos sportbázisprogram keretében nyert pályázat biztosítja. Nem kevés pénzről van szó, 525 000 lejről. Ennyit költhetünk a futballstadion felújítására, korszerűsítésére. A 150 férőhelyes sportcsarnok, úszómedence, tekepálya, az más kérdés, mert ezen létesítmények is felépülnek rövidesen Zágonban, én most csak a stadion szaunával ellátott új öltözőiről, lelátójáról, felújítandó gyepszőnyegéről beszélek.