Nem könnyebb a hitelfelvétel

2007. május 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A lakosság a bankokból ezután sem vehet fel könnyebben hitelt, egyes elemzők szerint meglehet, még nehezebben és drágábban, mint eddig. Az első ujjongó sajtóhírek után ugyanis kiderült, a Román Nemzeti Bank ugyan nem diktálja a pénzintézeteknek, hogy mit tegyenek, de nem dobta a lovak közé sem a gyeplőt, bekéri a bankoktól a kidolgozott saját feltételrendszert, s ha azzal nem ért egyet, módosításra visszaküldi.

A jövedelmek negyven százaléka vagy afölé lazított eladósodási küszöb végeredményben a régi harminc százalékot sem éri el — írja a Capital hetilap elemzője. Szerinte az új hitelezési rendszer kizárja, hogy egy kéttagú család ezer euró, egyedülálló személy pedig ötszáz euró alatti havi jövedelemmel kölcsönt kaphasson. Számításai szerint, ha eddig egy gyerektelen család ötszáz eurós jövedelemmel 24 200 euró jelzáloghitelt vehetett fel, a ,,lazítás" után már csak 23 000 euróhoz juthat. Ha a családnak egy gyermeket is el kell tartania, a kölcsön legtöbb 18 000 euró lehet — amiből aligha lehet manapság lakást vásárolni. Az új hitelezési rendszer tehát nemhogy előnyös, hanem egyenesen kizárja, hogy a 225 euró (750 lej) alatt kereső családok bankkölcsönt vehessenek fel. Az elemzés a szigorítás kulcsát a személyenkénti, alkalmazottak eseté­ben jelenleg 74,5 eurós megélhetési kosár bevezetésében találja meg, melyet levonnak az igazolt jövedelem összegéből, s ami marad, az adja a hiteltörlesztési képességet. Ahhoz, hogy valaki tényleg lazításként fogja fel az új hitelrendszert, havonta legalább ezer euró tiszta jövedelemmel kell rendelkeznie — állapítja meg a szerző. A bankok viszont elsősorban a hitelezésből élnek, így olyan nem hagyományos hitelformákat (hitelkátya, revolving/automatikusan megújítható kölcsön) fognak ajánlani, melyekre a jegybanki szabályozás még nem vonatkozik — ezek viszont a megszokottaknál jóval drágábbak, jegyzi meg a Capital elemzője.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1897
szavazógép
2007-05-30: Nemzet-nemzetiség - x:

Hazánk: a magyar nyelv

A haza mindig több és tágasabb, mint egy ország, amelyet a történelemben változó politikai határok zárnak körül. A haza: egy emberi közösség, amelyben otthon vagyunk, egy természeti táj, amely körülveszi életünket, egy kulturális hagyomány, amely megszabja gondolkodásunkat és cselekedeteinket. És a haza: maga az anyanyelv, a magyar nyelv, amely emberi személyiségünk, közösségi elhelyezkedésünk és történelmi identitásunk legfontosabb tényezője.
2007-05-30: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Idegenrendészeti előírások befektetőknek (Törvénytár)

A Hivatalos Közlöny március 26-i 201. számában megjelent az 56-os törvény, mellyel kiegészítették és módosították az idegen állampolgárok itt-tartózkodását szabályozó 2002/194-es sürgősségi kormányrendeletet. A törvény előírja, hogy az ideiglenes itt-tartózkodás meghosszabbítása érdekében a kérést és kötelező igazoló iratokat személyesen kell letenni legalább harminc nappal a régi határidő letelte előtt a tartózkodási hely szerinti idegenrendészeti hatósághoz.