TörvénytárIdegenrendészeti előírások befektetőknek

2007. május 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Hivatalos Közlöny március 26-i 201. számában megjelent az 56-os törvény, mellyel kiegészítették és módosították az idegen állampolgárok itt-tartózkodását szabályozó 2002/194-es sürgősségi kormányrendeletet. A törvény előírja, hogy az ideiglenes itt-tartózkodás meghosszabbítása érdekében a kérést és kötelező igazoló iratokat személyesen kell letenni legalább harminc nappal a régi határidő letelte előtt a tartózkodási hely szerinti idegenrendészeti hatósághoz.

Gazdasági tevékenység végzése esetén a tartózkodási engedélyt akkor hosszabbítják meg, ha: a kérelmező rendelkezik a külföldi befektetőkkel foglalkozó országos hivatal láttamozásával, törvényesen birtokol székhelyet, részvényese (acţionar) vagy üzlettársa (asociat) egy kereskedelmi társaságnak, vezetői vagy adminisztrátori teendőket végez, és a megélhetéshez részvényesként legalább 700, üzlettársként pedig 500 euró havi jövedelemmel rendelkezik.

Utólagos meghosszabbítás abban az esetben adható, ha: a kereskedelmi társaság tevékenysége az üzleti tervnek megfelelően zajlik, a tevékenység tárgya nem változott, esetleg a kezdetiből ágazik le, létezik törvényes székhely, a kérelmező a kereskedelmi társaság részvényese vagy üzlettársa, és vezetői vagy adminisztrátori teenedőket végez, a befektetéshez a részvényes legalább 70 000, az üzlettárs pedig 50 000 euró tőkével járult hozzá, vagy részvényesként legalább 15, üzlettársként pedig 10 munkahelyet létesített, melyekre teljes munkaidős alkalmazottakat vett fel a törvény feltételei között, rendelkezik a már megjelölt minimális megélhetési jövedelemmel, melyet a Románia területén végzett tevékenységből valósít meg.

Balogh Klára jogtanácsos

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1899
szavazógép
2007-05-30: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Nem könnyebb a hitelfelvétel

A lakosság a bankokból ezután sem vehet fel könnyebben hitelt, egyes elemzők szerint meglehet, még nehezebben és drágábban, mint eddig. Az első ujjongó sajtóhírek után ugyanis kiderült, a Román Nemzeti Bank ugyan nem diktálja a pénzintézeteknek, hogy mit tegyenek, de nem dobta a lovak közé sem a gyeplőt, bekéri a bankoktól a kidolgozott saját feltételrendszert, s ha azzal nem ért egyet, módosításra visszaküldi.
2007-05-30: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Innen indul Magyarország (Sikeres turisztikai vállalkozás)

Egy író, egy futballista és egy üzletember. A három Esterházy testvér ― Péter, Márton és György ― közül Esterházy György mutatta be április 17-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban évek óta sikeres turisztikai vállalkozását, mely új fejezetéhez érkezett.