A romániai magyar EP-képviselőkA Bolyai Tudományegyetem újraindítását kérik

2007. június 20., szerda, Közélet
A Bolyai állami magyar tudományegyetem újraindításának szükségességéről Kónya-Hamar Sándor, Kelemen Atilla és Szabó Károly által előterjesztett írásbeli nyilatkozat ismerteti a romániai magyar fiatalok számára rendkívül negatív beiskolázási számokat, kimondva, hogy a lakosság 6,6 százalékát kitevő 1,5 milliós magyar közösség négy, államilag finanszírozott egyetemre lenne jogosult.

Ezzel szemben a romániai egyetemisták csupán 4,4 százalékát jelentő 29 000 magyar nemzetiségű egyetemista közül csak tízezer tanulhat anyanyelvén. Tarthatatlan állapot, hiszen 2007-et az Európai Unió az esélyegyenlőség évének nyilvánította. A képviselők célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a romániai magyar felsőoktatás hiányosságaira azáltal, hogy az írásbeli nyilatkozat október 25-i lejárati idejéig összegyűjtsék a képviselők abszolút többségének támogató aláírását, ezzel arra ösztönözve az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, hogy szólítsák fel Romániát a magyar kisebbség jogos igényének teljesítésére. Az írásbeli nyilatkozat kérdésében intenzív egyeztetések folytak az Európai Parlamentben — pártállástól, nemzeti hovatartozástól függetlenül — tevékenykedő, a kisebbségi oktatás ügyét szívén viselő képviselők között, akik teljes támogatásukról biztosították a kezdeményezést. A május folyamán elkészített, de fordítási, szervezési késedelmek miatt csak a héten nyilvánosságra hozott írásbeli nyilatkozatot kiegészíti az a beadvány, amelyet romániai magyar akadémikusok, közéleti személyiségek címeztek az Európai Parlament Petíciós Bizottságához a Babeş—Bolyai Tudományegyetemen kialakult áldatlan helyzetről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?








eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2007-06-20: Közélet - B. Kovács András:

Föl Strasbourgra!

Albert Levente felvétele
Hogyan ítéljük meg az erdőtulajdonosainkat bérleti ajánlatokkal megkörnyékező külföldi vállalkozókat, mit tegyünk a minket kifosztó, ún. törvényszéki ítéletekkel, milyenek a megyei erdőgazdálkodás kilátásai? — ilyen és ehhez hasonló, ankétunkban eddig felmerült kérdésekre kerestük a választ Tamás Sándor képviselővel. Az erdőügyekben gyakorló ügyvédként is érdekelt politikus, kulisszatitkokba is bevilágítva, figyelemre méltó idevágó tapasztalatairól számol be lapunknak a továbbiakban.
2007-06-20: Közélet - x:

Visszakerült egy Bánffy-épület

Június végéig ki kell költöznie a Kolozsvár központjában levő székhelyéről a kolozs-szamosújvári görög-katolikus püspökségnek, mivel az épületet visszaszolgáltatták a volt tulajdonosok, a Bánffy grófok utódainak.