Javultak a munkakörülmények

2008. február 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Egyetlen halálos vagy maradandó sérülést okozó munkabaleset sem történt 2007-ben Háromszéken, és új szakmai megbetegedést sem jegyeztek, ami a munkaügyi felügyelőség szerint jelentős javulás az előző esztendőhöz képest. 2006-ban ugyanis két haláleset is történt munkavégzés közben, tavaly viszont csak könnyebb (ideiglenes munkaképtelenséggel járó) munkabalesetek kerültek nyilvántartásba, szám szerint harminckettő.

A derűsebb mutató nem a véletlen műve: szigorodott a vonatkozó törvénykezés, többször ellenőriztek, és megnőttek a büntetések is.

Az egészséges és biztonságos munkavégzéshez szükséges követelmények betartását összesen 1118 alkalommal ellenőrizték a legkülönfélébb ágazatokban, nagyrészt országos kampányokban, de 254 alkalmazotti panasz nyomán is; az eredmény 766 bírság (összesen 363 500 lejes bevétel az államnak) és 56 elkobozott berendezés. Az intézmény év eleji sajtótájékoztatóján közölt adatok szerint 2006-ban sokkal kevesebb, összesen 279 bírságot róttak ki, és az épp lezárt esztendőben is csak a makacsul rosszindulatú, változtatásra nem hajlandó vállalkozókat büntették, előzetes figyelmeztetések után.

Hatvanegy esetben feketén dolgozó személyeket is elkaptak tavaly, a formaságok kikerülése a munkaadónak munkásonként 3000 lejébe kerül (illetve feleannyiba, ha két napon belül fizet). Legutóbb az autómosókat ellenőrizték, a nyolcból egy szolgáltatónál találtak feketemunkást, és két másiknál három berendezés működését függesztették fel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1897
szavazógép
2008-02-06: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Fortyogófürdő eladó

Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalának ingatlanokat értékesítő különbizottsága megnyerte a fortyogófürdői ingatlan bérlőjével, a Fortyogó Incitato Kft.-vel szemben indított pert, és az alapfokon kihirdetett, de jogerős döntés a jogszabály értelmében végrehajtható.
2008-02-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Egy évszázad nagy zuhanásai (Tőkepiac)

A részvényárak 1929. nyári példátlan emelkedését rettentő bukás követte az év őszén. A fő New York-i tőzsdemutató, a Dow Industrials 1929. szeptember 3-án 381 pontos rekordra emelkedett.