TőkepiacEgy évszázad nagy zuhanásai

2008. február 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A részvényárak 1929. nyári példátlan emelkedését rettentő bukás követte az év őszén. A fő New York-i tőzsdemutató, a Dow Industrials 1929. szeptember 3-án 381 pontos rekordra emelkedett.

Az 1929. októberben kezdődött ,,tőzsdekrach" gazdasági világválság előhírnöke volt, a Dow Industrials tíz hét alatt 48 százalékot vesztett. Az előző rekordját több mint két évtizeden át nem érte el többé. Akkoriban az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) beavatkozási lehetősége még csekély volt, és a gazdasági válság hullámai átcsaptak fölötte. Csak lassan segített az amerikai gazdaságon a harmincas években a Franklin D. Roosevelt elnök kezdeményezte új, munkahelyteremtő és fogyasztásösztönző gazdaságpolitika, a New Deal, majd a második világháborús felkészülés.

1987. október 16-án a Dow Industrials az addigi legnagyobb egynapi veszteségét szenvedte el, több mint százpontos zuhanással, miután a legfrissebb statisztika 15,68 milliárd dolláros amerikai kereskedelmi hiányt jelzett augusztusról. Aznap 338 millió részvényt adtak el a befektetők, ez is rekord volt. A napot 4,6 százalékos veszteséggel fejezte be a fő mutató.

1987. október 19-én a nyugat-európai és az ázsiai tőzsdék is követték New Yorkot. Az összeomlás közben 22,6 százalékkal csökkent a New York-i értéktőzsdén jegyzett cégek piaci értéke, messze többel, mint az 1929-es krach legrosszabb napján, amikor 12,8 százalékos volt az egynapi lemorzsolódás a piaci tőkeértékből. 1987. október 21-én Ronald Reagan elnök adóemelést helyezett kilátásba a költségvetési hiány csökkentése végett. Később a Fed igyekezett megnyugtatni a piacokat, és 1988-ban kamatcsökkentésbe kezdett, ettől a részvényárak javulásnak indultak.

1997 júliusában-augusztusában az ázsiai értékpiacok nyomás alá kerültek, mert a befektetők elvesztették bizalmukat az állami beavatkozással, sok korrupcióval felduzzasztott ázsiai ,,kistigris" gazdaságok iránt. Az úgynevezett ázsiai válság miatt 1997 októberében összeomlott a moszkvai tőzsde, és Oroszország moratóriumot hirdetett adósságszolgálatára. 1997. október 27-én a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 7,18 százalékot vesztett, és a világ más nagy tőzsdéi is megszenvedték az ázsiai válságot. Az ASEAN-országok — együtt Kínával, Japánnal és Dél-Koreával — együttműködésbe kezdtek a piacok jobb felügyelete érdekében. Kína bankreformot kezdett, több milliárd dollár rossz adósságot írtak le. A válságban erősen érintett Indonézia 43 milliárd dolláros, Dél-Korea 55 milliárd dolláros nemzetközi mentőakcióban, főleg hitelekben részesült a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében.

A legutóbbi miniválság tavaly februárban volt: 2007. február 27-én a DJIA 3,3 százalékot vesztett a kínai piac elbizonytalanodása miatt. A tavalyi év nagy része azonban, a nem elsőrendű amerikai jelzálogpapírok körül kibontakozó problémák dacára, rekordok jegyében telt. A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag már a tavalyi utolsó negyedévben 4,6 százalékot vesztett, ám előtte, a harmadik negyedévben még 3,6 százalékot nyert, átmeneti hullámzástól eltekintve nem sokat törődve az éppen akkor világméretűvé szélesedő ,,nem elsőrendű válsággal". Az október 9-i helyzete 13,65 százalékkal magasabb a 2006. végi értékénél, a legújabb zárócsúcs volt a mutató történetében. 2006 októbere óta tavaly október 9-ig ötvenhatszor zárt újabb és újabb csúcson, a tavalyi évet végül 6,43 százalékkal magasabban végezte, mint 2006-ot.

Az S & P 500 szintén rekordot rekordra döntött tavaly, az utolsó történelmi csúcsa október 9-én volt, amikor 10,35 százalékkal haladta meg a 2006. végi értékét. A tavalyi évet 3,53 százalékos nyereséggel végezte.

Piaci elemzők ennek alapján úgy vélik, hogy a tavaly őszig folyó — a kibontakozó ,,nem elsőrendű válságnak" és a tavalyig tartó központi kamatemeléseknek fittyet hányó — csúcsdöntögetések kiigazítása, a kockázatok átárazása zajlik 2008 elején.

(MTI/Reuters—i.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1900
szavazógép
2008-02-06: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter J. Ildikó:

Javultak a munkakörülmények

Egyetlen halálos vagy maradandó sérülést okozó munkabaleset sem történt 2007-ben Háromszéken, és új szakmai megbetegedést sem jegyeztek, ami a munkaügyi felügyelőség szerint jelentős javulás az előző esztendőhöz képest. 2006-ban ugyanis két haláleset is történt munkavégzés közben, tavaly viszont csak könnyebb (ideiglenes munkaképtelenséggel járó) munkabalesetek kerültek nyilvántartásba, szám szerint harminckettő.
2008-02-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Ismét emelték az alapkamatot
Hétfőn a román központi bank egy százalékponttal emelte az alapkamatot az inflációs nyomás mérséklése céljából. A szakértők által is várt emeléssel az alapkamat 9,00 százalékra nőtt. A román központi bank utoljára január 7-én növelte az alapkamatot, akkor 0,50 százalékponttal 8,00 százalékra. Ezt megelőzően október végén hajtott vége kamatnövelést, szintén fél százalékponttal.