Fűszerkert a ház körül 7.

2007. június 21., csütörtök, Család

Amennyiben lehetőségünk van több fűszernövényt termeszteni, a télre szánt leveleket mindig erős napsütésben szedjük le. Árnyékos, szellős helyen szárítsuk, kis csokrokba összekötve, fejjel lefelé lógatva hagyjuk állni hetekig. Papírtasakban, zárható öblös üvegben vagy vászonzacskóban tároljuk.

Akár egy szezon konyhakerttermését is tönkreteheti egy levéltetű-invázió. A biogazdák előszeretettel használják némely fűszernövény jótékony hatását a kártevőkkel szemben. Ha kultúrnövények közé bazsalikomot, fokhagymát és büdöskét ültetünk, ezek az aromájukkal távol tartják az apró állatkákat. A bodza virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve, finom szénsavas üdítő italt kapunk, de frissen szedett virágokat palacsintatésztába mártva kisüthetünk, és szörpöt is készíthetünk belőle. Bogyóit szederrel vagy almával vegyítve, lekvárt főzhetünk. Levest és bort is készítenek belőle. A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgező!A kakukkfű leveleit frissen és szárítva egyaránt széles körben használják. Egész évben frissen is hozzájuthatunk, szárításra virágzáskor kell begyűjteni. Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó. Fürdővízben illatos és frissítő hatású. Használjuk nehezebben emészthető leveseknél (bab, borsó), paradicsomnál, káposztánál, burgonyafőzelékben, salátáknál (burgonya, zeller, paradicsom, paprika), sültekhez: baromfi-, marha- stb., vadasételekhez, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászok, belsőségekből készült ételek, májkeverékek, halételek, körözöttek, növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél. Jól társítható petrezselyemmel és babérral.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4392
szavazógép
2007-06-21: Család - Jártó Kocsis Edit:

A szavak mögött (Útitársam vallomásai)

Egész nap lehangolt voltam — kezdte Erna a visszaemlékezést —, és nem találtam semmi kézzelfogható magyarázatot rá. Talán túlságosan el vagyok foglalva magammal, gondoltam, emberek közé kellene mennem.
2007-06-21: Család - Puskás Attila:

Epilógus (Alkonykor)

Alkonykor... Most, hogy befejezem a tavaly ősszel megkezdett sorozatot — ez immár a 33. rész —, arról kellene szólnom, hogy tulajdonképpen miért született meg az Alkonykor.