Ipari parkMég várni kell a megnyitóra

2008. február 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A leendő ipari park — bekerített időhúzás

Múlt év decemberében jött a hír, hogy a gidófalvi polgármesteri hivatal versenytárgyalásán leendő ipari parknak helyet adó területet vett bérbe évi mintegy 70 millió régi lejért negyvenkilenc évre a Gyppa Kft.

Akkor úgy nézett ki, hogy a több helyi cég és a megyei tanács által az ipari park adminisztrálására alapított cég számára az övezeti rendezési terv, valamint a még szükséges infrastrukturális beruházások vannak hátra, s a park készen áll a betelepedni vágyó cégek számára. Tartán László, a Gyppa Kft. ügyvezetője kérdésünkre közölte, hogy két magyarországi befektető, egy tégla- és egy betontérkő-gyár előszerződés formájában már bejelentette igényét a 14,3 hektáros terület java részére, s egy holland műanyagfröccsöntő cég is érdeklődött. Úgy nézett ki, hogy ez év őszére az első háromszéki ipari park megkezdheti működését, az első fecskék betelepülhetnek.

A topográfiai mérések, valamint az övezeti rendezési terv gyakorlatilag elkészült — mondta újabb érdeklődésünkre az ügyvezető igazgató. Ám egy jogszabály-módosítás miatt újabb adminisztratív akadályok merültek fel. Kiderült ugyanis, hogy módosították az idevonatkozó rendeletet, és az ipari park működtetésével foglalkozó cég nem lehet a terület tulajdonosa vagy haszonbérlője. Ami azt jelentené, hogy újabb céget kellene bejegyezni a feladatra. Tartán László elmondta, levelet intéztek a minisztériumba, hogy jogértelmezést kérjenek, hiszen mindenik ipari park, ahonnan információt szereztek, úgy működik, hogy a kezelő egyben a terület tulajdonosa is. A válasz még nem érkezett meg, ám a továbbiakat mindenképp befolyásolja, hogy milyen jogi és adminisztratív lépéseket kell még megtenni a szükséges infrastrukturális beruházások elvégzéséhez.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1900
szavazógép
2008-02-13: Riport - B. Kovács András:

A molnár három fia (Munkahelytermő falvak)

Akár népmesecím is lehetne, de korunk új meséjét más anyagból gyúrták. Például kenyértésztából. De hogy az elején kezdjük: értékes, műemléknek nyilvánított vízimalmot örököltek a szárazpataki Lukács fivérek édesapjuktól. Az 1921-ben épült, ma is működőképes malom akár a szülői hagyaték jelképévé is avatható.
2008-02-13: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

A torta felosztása (Kötelező magánnyugdíj)

Legkevesebb háromszázezer, kötelező nyugdíjpénztárt nem választott személy kerül sorsolás útján az egymással versengő nyugdíjalapokhoz az eddig elért piaci részesedésük alapján — jelentette be a munkaügyi tárca, jelezve, hogy változatlan marad az ezzel kapcsolatos jogszabály.