Hírbörze

2008. február 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Befektetői konferencia

Március 27—29. között a megyei és városi tanács, valamint az Asimcov szervezésében Sepsiszentgyörgyön Szé­kelyföld fejlesztéséről szóló befektetői konferenciát tartanak.

A kiállítással egybekötött értekezleten bemutatják a hazai és külföldi cégeknek, vállalkozóknak a megye fejlesztési irányait, ismertetik a konkrét lehetőségeket, a kiírt és kiírandó pályázatokat, tendereket. Jelen lesz és előadást tart Borbély László területrendezési, Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, valamint Tánczos Barna szállításügyi államtitkár. További előadások hangzanak el a Regionális Operatív Program, a Phare és az ISPA alapkezelői részéről. (fer-)

Német cégek kitelepedése

A nagy német cégek közel egyötöde tavaly munkahelyei húsz százalékát külföldre helyezte ki, vagy ezt a lépést tervezte. A wiesbadeni statisztikai hivatal adatai szerint az esetek hatvan százalékában új uniós tagország volt a kihelyezés célpontja, harminchat százalékban pedig Kína. Ugyanakkor az EU tizenöt régi tagállamába is helyeztek át részlegeket. Az egyes ágazatok közül leginkább az ipari cégek telepítették termelésük egy részét külföldre: a kihelyezők közül huszonhat százalék az iparban, harminchárom százalék ezen belül a fejlett technológiai iparágakban tevékenykedett. A szolgáltatásokban a cégek tizenkilenc százaléka helyezte külföldre tevékenysége egy részét. A külföldi termeléskihelyezések következtében 2001 és 2006 között összesen 188 000 állás szűnt meg Németországban, Európa vezető gazdaságában. Ugyanezen idő alatt csak 105 000 új munkahely jött létre.

A hitelválság hatásaitól tart Svájc

Egyre nagyobb annak a kockázata, hogy a svájci gazdaság a vártnál lassabban növekszik majd ― jelentette ki az NZZ am Sonntag svájci lapnak az ország jegybankjának elnökhelyettese, Philipp Hildebrand. Véleménye szerint ugyan még igen jók a gazdaság fő mutatói, a fizetések ― a jelzálogpiaciaktól eltekintve ― rendben folynak, de már érzékelhető a kivitel és a kiskereskedelem lassulása. Mindezek alapján a bank hamarosan újrafogalmazza monetáris politikájának elveit, illetve a növekedésre és az infláció alakulására vonatkozó prognózisát. Az idei GDP-növekedésre jelenleg a kétszázalékos jóslat él ― emlékeztetnek a jelentések. A vezető bankár nem zárja ki, hogy a nagyok mellett kisebb pénzintézeteknek is gondjaik lehetnek majd a jelzálog-hitelezési válság kapcsán.

Erősödnek a recessziós félelmek

Erősödnek az Egyesült Államokban a recessziós félelmek: a vezető gazdasági szakemberek a januári 40 után már 49 százalékra becsülik a recesszió esélyét — írta a The Wall Street Journal. A tekintélyes New York-i gazdasági napilap által megkérdezett közgazdászok tavaly júniusban még csak 23 százalék esélyt adtak a recessziónak. A szakemberek 39 százaléka érzi úgy, hogy a hanyatlás, ha bekövetkezik, mélyrehatóbb lesz, mint a megelőző két recesszió idején, 2001-ben és 1990-ben. A közgazdászok arra számítanak, hogy a Fed június végéig további fél százalékponttal csökkenti az irányadó kamatot, amely jelenleg három százalékon áll. A központi bank szerepét betöltő intézmény január óta agresszív, 1,25 százalékpontos csökkentést hajtott végre. Ben Bernanke Fed-elnököt sokan bírálják elsősorban azért, mert nem közölte világosan szándékait. Egyes szakemberek szerint túl későn reagált, mások például úgy vélik, a január 22-i 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést túl váratlanul hajtotta végre. A vezető pénzintézetek közgazdászai körében Bernanke szakmai megítélése első alkalommal esett 80 alá a 100-as teljesítményskálán. A közgazdászok várakozása szerint az amerikai GDP az első negyedévben 0,6 százalékos éves ütemben fog növekedni. Egy hónapja még 1,2 százalékos éves növekedést jósoltak. Az amerikai gazdaságot 2007 utolsó három hónapjában 0,6 százalékos növekedési ütem jellemezte, ami hirtelen lehűlés volt a harmadik negyedévi 4,9 százalék után. A borúlátás még nem általános. Ethan Harris, a Lehman Brothers cég közgazdásza — akit tavaly a legjobb amerikai gazdasági előrejelző szakembernek választottak meg — azt valószínűsíti: hajszál híján, de az amerikai gazdaság nem fog recesszióba fordulni. Szerinte a Fed agresszív kamatcsökkentési politikája, valamint a pénzügyi ösztönzők fenntartják a növekedést.

(MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1902
szavazógép
2008-02-13: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Uniós információs hálózat kisvállalatoknak

Európai uniós hálózatot hozott létre az Európai Bizottság a 23 milliónyi kis- és középvállalkozás segítésére; az ötszáz információs ponton adminisztratív segítséget és tanácsadást nyújtó rendszer átszövi az EU huszonhét tagországát, és még további tucatnyi partnerállamra is kiterjed.
2008-02-13: Közélet - Farkas Réka:

Megfellebbezték az MPP bejegyzését

Megkapta a Magyar Polgári Párt a bukaresti bíróság döntését a párt bejegyzéséről, de a döntés nem tekinthető véglegesnek, mert megfellebbezte a Demokratikus Szolidaritás Pártja (DSZP), mely már a tárgyalás során is kifogásokat emelt az új magyar párt ellen.