Új ünnep a kalendáriumban: március 13.

2014. április 12., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Minden egy átlagos napon kezdődött. Reggel még nem sejtett semmit, mégis érezte, hogy aznap valami szokatlan fog történni. Szokásos módon, gépiesen vette magára ruháit, ette meg reggelijét és indult el a munkába.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Újságíró volt. Szerette a munkáját, mert a határidők meg a folyamatos nyomás ellenére szabadnak érezte magát benne. Bement hát a főnökéhez, hisz az új témát talált a számára. Már kíváncsian várta az új feladatot, hisz régen nem kapott semmilyen különleges dolgot, amiről írhatott volna. A főnöke irodája felé vezető úton több kis matricával találkozott, melyeken ez a felirat szerepelt: március 13. A telefonjában rápillantott a naptárra, és megállapította: március 13. van. Nem tudta, mire vélni, így hát nem is nagyon törődött a dologgal. Később azt a feladatot kapta, hogy délben egykor sétáljon el a Mikó vagy a Mikes épületéhez, és várjon. Majd írja le a történteket. Nem értett semmit, de úgy tett, ahogy mondták neki.
Egykor ott állt a Mikó kapujában és várt. Hirtelen óriási hangzavar keletkezett, diákok százai tódultak ki a kapun. Az elején azt hitte, valami tüntetés az egész. Később rájött, hogy a diáksereget néhány ember vezeti, a többiek pedig, ugyanúgy, ahogy ő, nem értettek semmit az egészből. Eljutottak a Lábas Házig, ahol egy ugyanolyan hatalmas, diákokból álló csapattal találkoztak, majd a két tábor egyesült, s közösen hallgatták meg az értük megszólaló harangot. Ekkor már kezdett az újságírónak is derengeni valami. Hisz ezek a fiatalok a szabadságukért jöttek, erről beszélnek.
Később elindultak az úgynevezett Március 13. térre, ahol aztán minden a feje tetejére állt. Az újságíró figyelmét legjobban egy fal keltette fel, ahova az embereknek azt kellett felírniuk, hogy mit jelent számukra a szabadság. Nagyon jól szórakozott azon, ahogy néhányan nekirontottak, és különféle dolgokat, sportokat, együtteseket meg mindenféle fogalmat véstek a falra. És az is nagyon tetszett neki, hogy néhányan csak tétlenül álltak ott, és próbálták gondolataikat egy szóba belesűríteni, de valahogy nem ment. Mert a szabadság annyi mindent jelent, annyi leírhatatlan dolgot. Később készített néhány interjút a résztvevőkkel, szervezőkkel, de nem is igazán tudott odafigyelni. Persze, érdekelte az emberek véleménye, de a gondolatai nagyon elkalandoztak. Folyton a szabadságon járt az esze, és gondolkodott, hogy neki ez mit jelent. És lenyűgözte a szervezők bátorsága. Hogy bele mertek vágni egy ilyenbe. Ő nem biztos, hogy képes lett volna hasonlóra.
Aznap este nem tudott elaludni. Folyton csak a nap eseményeire gondolt. Úgy érezte, valami megváltozott benne. Ő is cselekedni akart. Ő is részese akart lenni. Szabad akart lenni.

Orosz Anett

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 520
szavazógép
2014-04-12: Kovakő - diákmelléklet - :

Ifjúsági elnököt választ Sepsiszentgyörgy

Március végén rendhagyó vetélkedő rajtolt Sepsi­szent­györgyön, a Választhatsz!, melynek során bemutatók, tájékoztatók zajlottak városunk több iskolájában. De miről is szól ez az egész, és miért éri meg bekapcsolódni? Eláruljuk.
2014-04-12: Kovakő - diákmelléklet - :

Nemzetközi sikerekre vágyik a Face Today

A telefon kicsöngött, és máris a vonalban volt a székelyudvarhelyi Face Today egyik tagja, Lukácsi Előd. Megkértük, hogy meséljen nekünk az együttesről.