Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kényes helyzetek

2014. április 12., szombat, Kovakő - diákmelléklet

A kényes helyzetek világát éljük. Kényes a helyzet, ha találkozunk a volt párunkkal, ha összeveszünk barátunkkal, ha elfelejtjük barátnőnk szülinapját – de kényes a helyzet akkor is, ha egy nép nem ért egyet saját vezetőinek elveivel.

Manapság szinte hetente nyújtanak be nemtetszést kifejező és sokak által támogatott petíciókat – több, de főként kevesebb sikerrel. Ez az úgynevezett politikailag korrekt, a civilizált világban széles körben elfogadott – a vezetőség részéről pedig esetenként figyelmen kívül hagyott – eljárás. Mit lehet vele elérni? Vitát s fáradtságot mindenképp, egyebet, sajnos, sok esetben nem. Érdemes viszont végigjárni ezt az utat, már csak a hírverés és figyelemfelkeltés miatt is.
Abban az esetben, ha a beadott petíciók száma egyre nő, de eredmény nem születik, sokan mérgesek és türelmetlenek lesznek. Erre jó példa a román média reakciója a március eleji eseményekre, hiszen tudjuk, sokan igazán kezdtek zúgolódni.
Valami hasonló történt már hónapokkal ezelőtt Ukrajnában is. Nem voltak megelégedve a megválasztott vezetőséggel. Az viszont jóval ritkábban történik meg, hogy a tiltakozást ordítva, esetenként ököllel nyomatékosítva próbálják előterjeszteni. Most lehetne filozofálni világpolitikai nézetekről, meg a provokálást is fel lehetne emlegetni, talán még annak is helye lenne, hogy megnevezzük a jelenlegi feszültséget gerjesztő hatalmakat mint esetleges felelősöket. Ugyanakkor úgy érzem, a helyet üresen kell hagynom, hogy mindenki saját tudása és nézetei szerint töltse ki a hiányzó részt. A történet, mint tudjuk, nem ért véget ezzel. Akkora volt a visszhang, hogy behallatszott a barlang legmélyére is. Felébredt az alvó nagy medve, és éhes lett. Éhes, akaratos, céltudatos és határozott. A zsákmányt elragadta, mondván, az övé volt, csak elszakították tőle. Az állítás hihetőnek tűnhet, tekintve, hogy még rokonaik is élnek azon a bizonyos területen. Talán mindenki hallotta vagy olvasta, mi történt: a bizonytalan helyzetet kihasználva Orosz­ország csapatai rövid időn belül elfoglalták a Krím félszigetet. A felelősségre vonáskor csak annyit mondtak, hogy az a terület eredetileg az övék volt. Orosz többségű térségről lévén szó, akár jogosnak is érezhetjük a követelést. Kicsit olyan Putyinék tette, mint a diáké, aki azt vallja, hogy könnyebb bocsánatot kérni, mint engedélyt. Eldöntötték, és úgy néz ki, véghez is viszik, bármi legyen a véleménye a világnak.
Zavarosnak nevezik az ilyen időszakot, amikor valahol valakik összecsapnak két cintányért, és helyükre hamarosan puskák kerülnek a kezekbe. Szerintem épp ilyenkor látszik a legjobban, hogy ki a barát, és ki az, aki csak szeretne az lenni. A lényeg, hogy gondolkozz, olvass, és járj nyitott szemmel a világban, s ha olyant látsz, ami nem helyénvaló, ne legyints, keress még két embert, aki ugyanígy látja, és változtass. Ne ítélj, tegyél, cselekedj!

Kondor Ádám

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 808
szavazógép
2014-04-12: Kovakő - diákmelléklet - :

Kovásznai csapat nyerte a fődíjat (Nagy Műveltségi Vetélkedő)

Napsütéses szombati napon zajlott a III. Nagy Műveltségi Vetélkedő, amelyen idén kilenc sepsiszentgyörgyi és egy kovásznai középiskolás csapat harminc fiatalja mérte össze tudását.
2014-04-12: Kovakő - diákmelléklet - :

Az életre tanít-e az iskola? (Naplórészletek az Osonó turnéjáról)

Az Osonó Színházműhely öthetes európai turnéja során öt országban játszotta az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadását, amelyet addig 276 alkalommal mutatott be Európában és Ázsiában összesen 16 ország 103 településén. Az alábbiakban az előadásokat követő közönségtalálkozók során született gondolatok olvashatóak.