Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kényes helyzetek

2014. április 12., szombat, Kovakő - diákmelléklet

A kényes helyzetek világát éljük. Kényes a helyzet, ha találkozunk a volt párunkkal, ha összeveszünk barátunkkal, ha elfelejtjük barátnőnk szülinapját – de kényes a helyzet akkor is, ha egy nép nem ért egyet saját vezetőinek elveivel.

Manapság szinte hetente nyújtanak be nemtetszést kifejező és sokak által támogatott petíciókat – több, de főként kevesebb sikerrel. Ez az úgynevezett politikailag korrekt, a civilizált világban széles körben elfogadott – a vezetőség részéről pedig esetenként figyelmen kívül hagyott – eljárás. Mit lehet vele elérni? Vitát s fáradtságot mindenképp, egyebet, sajnos, sok esetben nem. Érdemes viszont végigjárni ezt az utat, már csak a hírverés és figyelemfelkeltés miatt is.
Abban az esetben, ha a beadott petíciók száma egyre nő, de eredmény nem születik, sokan mérgesek és türelmetlenek lesznek. Erre jó példa a román média reakciója a március eleji eseményekre, hiszen tudjuk, sokan igazán kezdtek zúgolódni.
Valami hasonló történt már hónapokkal ezelőtt Ukrajnában is. Nem voltak megelégedve a megválasztott vezetőséggel. Az viszont jóval ritkábban történik meg, hogy a tiltakozást ordítva, esetenként ököllel nyomatékosítva próbálják előterjeszteni. Most lehetne filozofálni világpolitikai nézetekről, meg a provokálást is fel lehetne emlegetni, talán még annak is helye lenne, hogy megnevezzük a jelenlegi feszültséget gerjesztő hatalmakat mint esetleges felelősöket. Ugyanakkor úgy érzem, a helyet üresen kell hagynom, hogy mindenki saját tudása és nézetei szerint töltse ki a hiányzó részt. A történet, mint tudjuk, nem ért véget ezzel. Akkora volt a visszhang, hogy behallatszott a barlang legmélyére is. Felébredt az alvó nagy medve, és éhes lett. Éhes, akaratos, céltudatos és határozott. A zsákmányt elragadta, mondván, az övé volt, csak elszakították tőle. Az állítás hihetőnek tűnhet, tekintve, hogy még rokonaik is élnek azon a bizonyos területen. Talán mindenki hallotta vagy olvasta, mi történt: a bizonytalan helyzetet kihasználva Orosz­ország csapatai rövid időn belül elfoglalták a Krím félszigetet. A felelősségre vonáskor csak annyit mondtak, hogy az a terület eredetileg az övék volt. Orosz többségű térségről lévén szó, akár jogosnak is érezhetjük a követelést. Kicsit olyan Putyinék tette, mint a diáké, aki azt vallja, hogy könnyebb bocsánatot kérni, mint engedélyt. Eldöntötték, és úgy néz ki, véghez is viszik, bármi legyen a véleménye a világnak.
Zavarosnak nevezik az ilyen időszakot, amikor valahol valakik összecsapnak két cintányért, és helyükre hamarosan puskák kerülnek a kezekbe. Szerintem épp ilyenkor látszik a legjobban, hogy ki a barát, és ki az, aki csak szeretne az lenni. A lényeg, hogy gondolkozz, olvass, és járj nyitott szemmel a világban, s ha olyant látsz, ami nem helyénvaló, ne legyints, keress még két embert, aki ugyanígy látja, és változtass. Ne ítélj, tegyél, cselekedj!

Kondor Ádám

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1071
szavazógép
2014-04-12: Kovakő - diákmelléklet - :

Kovásznai csapat nyerte a fődíjat (Nagy Műveltségi Vetélkedő)

Napsütéses szombati napon zajlott a III. Nagy Műveltségi Vetélkedő, amelyen idén kilenc sepsiszentgyörgyi és egy kovásznai középiskolás csapat harminc fiatalja mérte össze tudását.
2014-04-12: Kovakő - diákmelléklet - :

Az életre tanít-e az iskola? (Naplórészletek az Osonó turnéjáról)

Az Osonó Színházműhely öthetes európai turnéja során öt országban játszotta az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadását, amelyet addig 276 alkalommal mutatott be Európában és Ázsiában összesen 16 ország 103 településén. Az alábbiakban az előadásokat követő közönségtalálkozók során született gondolatok olvashatóak.