Hírlugas

2008. február 19., kedd, Gazdakör
Meghívó közgyűlésre

A szarvasmarha-tenyésztők megyei egyesületének vezetőtanácsa közgyűlésre hívja a helyi egyesületek elnökeit vagy képviselőit.

Az ülést február 21-én, csütörtökön 11 órától a málnási tanács gyűléstermében tartják, és mindazon egyesületek képviseletét várják, melyek továbbra is a megyei egyesület tagjai szeretnének maradni, vagyis kifizetik a tagsági díjat (az alapszabály szerint a tagsági díj ki nem fizetése a tagság megszűnését jelenti). A soros elnök beszámolója és a támogatási törvények ismertetése után új egyesületi elnököt és vezetőtanácsot választanak, majd tevékenységi tervet dolgoznak ki a 2008. évre.

Incze Péter

Traktorpark-fiatalító program

A múlt hónap végén jelent meg a Hivatalos Közlönyben az a törvény, amely az elöregedett traktorállomány részleges kicserélését teszi lehetővé. Használt, elöregedett haszonjárműnek tekintendő a fizikai személy tulajdonában lévő, tizenkét évnél régebbi traktor. A program révén a járműtulajdonosnak az új traktor vásárlásakor 17 000 lej jár a környezetvédelmi alapból, amit nem kap kézhez, hanem leszámítják a vásárlandó traktor árából. A feltétel annyi, hogy a gazdálkodó fel kell legyen iratkozva egy traktorgyártó vagy -forgalmazó céghez, leadta az öreg járművet egy engedélyezett ócskavasgyűjtő céghez, és töröltette a forgalomból. A traktorgyártó vagy -forgalmazó cégek névsora egyelőre még nem ismert, ezeknek a környezetvédelmi minisztérium engedélyét kell kérniük. A program keretében a géppark felújítására a parlament 21 millió lejt irányzott elő, ez hozzávetőleg 1236 új traktor vásárlásához elegendő. A törvény értelmében a környezetvédelmi szakminiszter harminc napon belül dolgozza ki a program alkalmazási szabályozóját. Ennek előírásait a megjelenésekor ismertetjük.

Incze Péter

Marhahús-visszahívás Amerikában

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb marhahús-visszahívását rendelte el az amerikai mezőgazdasági minisztérium: 143 millió font (63 800 tonna) fagyasztott terméket vonnak ki a forgalomból, miután egy kaliforniai vágóhídon megsértették az egészségügyi előírásokat. A szövetségi hatóság elrendelte azoknak a fogyasztásra kész, fagyasztott marhahúskészítményeknek a visszavonását, amelyeket a kaliforniai Chinóban működő Westland/Hallmark Meat vállalat csomagolt 2006. február 1-je után. A termékeket megsemmisítik. Ed Schafer mezőgazdasági miniszter vasárnap közölte: bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a Westland vállalatnál megsértették az egészségügyi előírásokat. A cég állítólag rendszeresen elmulasztotta a szövetségi élelmiszer-biztonsági felügyelet állatorvosával történő kötelező egyeztetést azokban az esetekben, amikor nem járóképes állatokat dolgoztak fel. Szakértők magyarázata szerint nagyon szigorú megelőző intézkedésről van szó, ugyanis a marhákat például a szalmonellafertőzés is ledöntheti lábukról, így elvben — mivel nem ellenőrizték az állatokat — fennáll a veszélye, hogy ilyen hús került forgalomba.

Kubai vásárlások

Amerikai termelők tavaly rekordértékben, 437,5 millió dollárért adtak el élelmiszert Kubának annak ellenére, hogy a szigetország vezetése szerint a Bush-kormányzat gátolja a kereskedelmet. A legfontosabb amerikai exportcikkek között szerepelt a kukorica, a baromfi, a búza, különböző szójababtermék, továbbá a rizs. 2006-ban 340,4 millió dollárra csökkent az amerikai mezőgazdasági termékek kubai importja, már a második egymást követő évben hanyatlott. Az Alimport kubai élelmiszer-importáló cég elnöke azt mondta, hogy az élelmiszerárak globális emelkedése miatt nőtt tavaly értékben számolva a kubai élelmiszer-behozatal az Egyesült Államokból. Ha a mennyiséget nézzük, akkor abban nem történt változás 2006-hoz viszonyítva. Ennek ellenére az Egyesült Államok továbbra is Kuba legnagyobb élelmiszer- és mezőgazdaságitermék-szállítója. Azóta, hogy 2001-ben megnyílt a lehetőség, az Egyesült Államok eladásai Kubában a múlt év végéig 1,99 milliárd dollárt tettek ki.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1849
szavazógép
2008-02-19: Gazdakör - Incze Péter:

Az állatok téli elhelyezése (Húsmarhatartás)

Téli tartásban — nagyon elterjedt a nyitott istállók használata
A húshasznú állomány téli tartását, a takarmányok tárolását, a takarmányozás módját és az elletés szervezését a helyi adottságok jelentősen befolyásolják. Az állatok téli elhelyezése egy kijelölt legelőszakaszon vagy kiépített téli szálláson valósítható meg.
2008-02-19: Riport - B. Kovács András:

Szakképzett irányítók új nemzedékére lenne szükség (Az erdővagyon kezelése)

Az erdészeti szakember, akivel az alábbiakban elbeszélgetünk, legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy volt bátorsága az erdészbérek emelésének javaslatával a nyilvánosság elé állni. Benedek Barna vadgazdamérnök, a Hatod Magánerdészet alkalmazottja a megye és az ország első magánerdész-szakszervezetét alapította meg, hogy kartársain segíthessen.