Orbaiteleken lépni kell

2008. február 28., csütörtök, Faluvilág

Testnevelés az udvaron

A tavaszvárás elsősorban az életet jelenti, s itt az élet fenntartója a termőföld. A teleki gazdaember azt reméli, hogy 2008 jobb esztendő lesz.

— Ez az év több mindent kell hogy hozzon a mi falunk számára — mondták a telekiek. — A támogatások esztendejének kell lennie. A kenyérgabona, úgy néz ki, jól telelt, lehetett volna több hó is, kell a nedvesség a földnek. Sajnos, ott van még a sok pityóka a pincékben, kezdett csirázni, a kutyának sem kell, nem jönnek a felvásárlók. Külföldi krumplit hozott be az állam. Ez nem segítség, felelőtlenség volt! Megfosztott kevéske pénzünktől is. Biztos, hogy kevesebb területet ültet be pityókával a falu az idén. Annak van szerencséje, aki fel tudja etetni állataival. Zsákutca ez is, mert az állatot sem lehet megfelelő áron értékesíteni. Mi, akik csak néhány tejelő jószággal rendelkezünk, aggódunk, mert jövőre lejár az uniós határidő, amíg a tejtermeléssel át kell állni. Pénzalap nélkül a gondolkozás aligha ér valamit. Teleki viszonylatban három-négy gazdánál több nem tudna olyan minifarmot létesíteni, hogy versenyképes legyen a tej minőségét illetően. Szószóló és szervező kell ide sürgősen. A baj az, hogy itt nem nagyon szereti a nép, ha más kezdeményez, idegenkednek az újtól. Pedig Teleken lépni kell.

Várják a tavaszt, mert ígéretet kaptak, hogy folytatni fogják a falu bekötőútjának aszfaltozását. 2007-ben ugyanis másfél kilométernyi jó minőségű aszfaltozott utat építettek a barátosi vasúti megálló irányából — közölte Kerestély Csaba polgármester. Az Orbaitelekről Szörcse felé tartó mezőföldi makadámút teleki szakasza azonban évek óta minősíthetetlen állapotban van. A két falu közötti határ az Ér hídjánál, ennek a rövid útszakasznak a feljavítása idei feladat.

— Ez az első év, amikor beruházásra uniós pénzalapok állnak rendelkezésünkre — folytatta a polgármester. — Teleken idén megkezdjük az iskola bővítését, korszerűsítését. Ravatalozó felépítését tervezzük, és közösségi házat is szeretnénk, melyben a tanács gyűlésterme, orvosi rendelő és postahivatal is helyet kapna.

Teleken pozitív a népszaporulat. Az iskola és az óvoda bővítése szerepel a tanfelügyelőség tervei között, várják az arra szükséges pénzalapokat. A tervezet szerint egy emelettel megmagasítják az épületet. Negyvenhárom elemi iskolás tanul Teleken két önálló és egy osztatlan csoportban — tudtuk meg Pap Izabella tanítónőtől. Így alakult ki az a helyzet, hogy az egyik osztály abban a tornateremben működik, amelyet a hollandiai segélycsoport szerelt fel szakszerűen. A tornatermet nem lehet testnevelési célokra felhasználni. Népes az óvodások serege is. A csoportok egy teremben, csupán egy választófallal elkülönítve tevékenykednek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2008-02-28: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Amitől nem szabad az időt sajnálni

Bartha-Pál Csaba műhelye
A pályázatok készítésétől nem kell az időt sajnálni — erre a következtetésre jutottunk a Bartha-Pál Csabával folytatott beszélgetés nyomán. Őt bízta meg ugyanis a bölöni önkormányzat a pályázatírással, s hogy mennyire jól választottak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az eredmények, melyekről lapunk is folyamatosan hírt adott.
2008-02-28: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Inczéné Csorja Ilonánál Cófalván (Száz esztendő)

Még nem hervadtak el az ünnepi virágcsokrok, melyeket 100. születésnapjára hoztak a rokonok, ismerősök, látogatók. Meleg, szép és tiszta szobán kívül mi más kell egy ilyen idős asszonynak? Kész étel, csend, gyöngédség, szép szó, gondoskodás. Nos, ezt mind-mind megkapja leányától, Katicától, pedig neki is már fehér a haja.