Száz esztendőInczéné Csorja Ilonánál Cófalván

2008. február 28., csütörtök, Faluvilág

Még nem hervadtak el az ünnepi virágcsokrok, melyeket 100. születésnapjára hoztak a rokonok, ismerősök, látogatók. Meleg, szép és tiszta szobán kívül mi más kell egy ilyen idős asszonynak? Kész étel, csend, gyöngédség, szép szó, gondoskodás. Nos, ezt mind-mind megkapja leányától, Katicától, pedig neki is már fehér a haja.

— Gondját viseljük, figyelünk rá mindig — mondta leánya, az orvosságokra mutatva, melyeket a családorvos írt fel Ilonka néninek. — Nem is olyan rég még fennjárt. Kapott egy náthalázat, attól meggyengült. Ágyban fekszik, ha megunja, fel-felül egy-egy órácskát. Csendes, nagyon csendes. Heten voltak testvérek, már csak ő él közülük. Édesanyja és még két testvére is kilencvenen felül voltak, amikor elhaltak. A Csorják hosszú életűek voltak. Barátosi család. Édesanyám idejött férjhez az Incze famíliába. Uzonban van a családi kriptájuk. Az áll rajta, hogy a Lisznyai Incze család sírboltja. Még a címer is rajta volt. Az Incze nevet a Veress-Incze udvarház is őrzi itt, a cófalvi templom mellett. Műemlék. Nagyon sokan meglátogatták édesanyámat, még a borosnyói polgármester is itt volt a képviselőnkkel.

Ilonka néni nagyon szeretett varrni, varrónőnek tanult. Családjának élt, a közösben is dolgozott, téesznyugdíja 120 lej.

— Hol tanult varrni?

— Barátoson Beke Gizánál. Híres varrónő volt. Mindent varrtam én is, még ágyneműt is.

— Kíván-e valamit, Ilonka néni?

— Én semmit sem. Amit Katika főz, azt eszem meg.

— Szereti-e az édességet?

— Én igen, nekem mindegy. Enni-inni s aludni jól tudok! A leányom jól gondoz. Itt van az unokám is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4368
szavazógép
2008-02-28: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Orbaiteleken lépni kell

Testnevelés az udvaron
A tavaszvárás elsősorban az életet jelenti, s itt az élet fenntartója a termőföld. A teleki gazdaember azt reméli, hogy 2008 jobb esztendő lesz.
2008-02-28: Riport - B. Kovács András:

Fészekrakás Maksán (Munkahelytermő falvak)

Új ABC-üzlet Maksán
Önmaguknak egzisztenciát teremtő fiatalokról lesz szó az alábbiakban, akik mintha azt bizonyítanák, az önállósulás útja sok akadállyal van ugyan teleszórva, de nem járhatatlan.