Figyeljünk oda!Ki kell töltetni a farmfüzetet

2008. március 4., kedd, Gazdakör

A megyei kifizetési ügynökséghez tartozó tejkvótakezelő irodába a múlt év végén érkeztek meg a tejtermelést és közvetlen tejeladást rögzítő farmfüzetek. Az iroda ezeket továbbította a kifizetési ügynökség területi irodáihoz, de sok helyen még nem kerültek a gazdákhoz.

A farmfüzeteket csak azoknak a gazdáknak kell vezetniük havi vagy napi rendszerességgel, akik nem kizárólagosan a tejfeldolgozóknál, hanem a szabadpiacon és a feldolgozóknál értékesítik az árut tej vagy feldolgozott tejtermékek (sajt, túró, joghurt, vaj, tejfel) formájában. Két típusfüzet létezik, az ,,A" jelzésűt az 5000 liternél nagyobb szabadeladású tejkvótával rendelkező gazdáknak, a ,,B" típusút pedig az 5000 liternél kisebb szabadeladású kvótával rendelkezőknek kell vezetniük.

A törvény értelmében a tejtermelő a füzetet napi rendszerességgel vezeti, és az ellenőrök kérésére köteles bemutatni. A kvótaév lejárta után még három évig meg kell őrizni az adatokat. A szabadeladású kvótával rendelkező tenyésztőnek minden évben, legkésőbb május 15-ig a megyei tejkvótakezelő irodához nyilatkozatot kell letennie arra vonatkozóan, hogy az illető időszakban mekkora mennyiségű tejet vagy tejterméket értékesített a szabadpiacon. A nyilatkozatban feltüntetett mennyiségnek azonosnak kell lennie a farmfüzet napi és havi összesítésével. A nyilatkozat elmulasztása pénzbírsággal járhat, ami 500 és 1500 lej között mozoghat. Az is megtörténhet viszont, hogy a nyilatkozat hiányában az iroda azzal számol, a termelő egyáltalán nem adott le a kvótaévben tejet, s ekkor a gazda végérvényesen elveszíti a kvótáját.

Vigyázni kell a farmfüzet visszamenőleges kitöltésénél (ezt a tavaly év április 1-jétől kellett volna naponta vezetni), hiszen a rendelkezés szerint azon tejtermelőktől, akik a kapott kvótamennyiség kevesebb mint hetven százalékát értékesítették a szabadpiacon, következő évre a megengedett eladható mennyiségből elvesznek, vagyis kvótaszűkítésre kerül sor. Ugyanakkor a kvóta mennyiségét nem jó túlhaladni, mert a többlettejre az unió 1788/2003-as ajánlása szerint száz literenként 27,83 eurós pénzbírságot kell kifizetni.

A tejkvótakezelő irodánál azt is megtudtuk, hogy még március 31-ig fogadnak el tejkvóta-bővítési kéréseket azoktól a tenyésztőktől, akik időközben fejősteheneket vásároltak, vagy a tenyészetükben felnevelt növendékek leborjúztak, és tejet termelnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2822
szavazógép
2008-03-04: Közélet - Fekete Réka:

Feketelistán a hazai oktatás

A legátfogóbb és legelismertebb nemzetközi tanulói tudásszintmérő program keretében az eddig vizsgált szakterületek mindenikében a leggyengébbek között teljesítettek a romániai diákok. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kezdeményezett PISA-vizsgálat háromévenként tartott felméréssorozat, melynek keretében azt vizsgálják, a tizenöt-tizenhat évesek rendelkeznek-e azzal az alapvető műveltséggel, mely további fejlődésükhöz, fejlett társadalmi közegben való boldogulásukhoz, szakmai, munkahelyi helytállásukhoz szükséges.
2008-03-04: Gazdakör - x:

A termelők nyilvántartásba vétele (Növényvédelem)

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Miniszté­rium 2007. július 13-i 580-as rendelete szabályozza a termelők nyilvántartásba vételét a növényvédelmi hivatalokban. A nyilvántartásba vétel kötelező azon termelők esetében, akik fél hektárnál nagyobb területen termesztenek burgonyát. Azért van szükség erre, hogy a növény-egészségügyi hatóságok ellenőrizni tudják a karantén kórokozókat és kártevőket a termesztett növényeknél (esetünkben a burgonyánál).