NövényvédelemA termelők nyilvántartásba vétele

2008. március 4., kedd, Gazdakör

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Miniszté­rium 2007. július 13-i 580-as rendelete szabályozza a termelők nyilvántartásba vételét a növényvédelmi hivatalokban. A nyilvántartásba vétel kötelező azon termelők esetében, akik fél hektárnál nagyobb területen termesztenek burgonyát. Azért van szükség erre, hogy a növény-egészségügyi hatóságok ellenőrizni tudják a karantén kórokozókat és kártevőket a termesztett növényeknél (esetünkben a burgonyánál).

A termelőket jelentkezési formanyomtatványok kitöltésével veszik nyilvántartásba. A formanyomtatvány mellé a következő iratokat kell csatolni: birtoklevél vagy bérleti szerződés (másolat), a parcellák térképe (másolat), a vetésforgó, valamint a személyazonossági igazolvány (másolat). A dokumentumok alapján a termelők azonosító nyilvántartási számot kapnak, ami adott esetben (vetőmagtermelőknél) a növényútlevélen is szerepel. Az étkezési burgonya Kovászna megyén kívül és az uniós tagállamokban a regisztrációs számmal szállítható.

A nyilvántartásba vett termelők minden év elején, a vegetációs időszak beálltáig kötelesek az engedély érvényességét meghosszabbíttatni, ugyanakkor mintát szolgáltatni a növény-egészségügyi felügyelőnek. Azok a termelők, akik nem vetetik magukat nyilvántartásba a növényvédelmi hivataloknál, terményüket nem értékesíthetik hivatalosan a megyén kívül.

A formanyomtatványok a városi és községi polgármesteri hivataloknál igényelhetők, de átvehetők a szakhivatal székhelyén is. Bővebb felvilágosításért forduljanak a Kovászna Megyei Nö­vény-egészségügyi Hivatalhoz (Sepsiszentgyörgy, Termés utca 1. szám, telefon: 0267/30 604, 0722/250 734, 0744/77 785.

Tamás Dénes, a Kovászna Megyei Növény-egészségügyi Hivatal igazgatója

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2008-03-04: Gazdakör - Incze Péter:

Ki kell töltetni a farmfüzetet (Figyeljünk oda!)

A megyei kifizetési ügynökséghez tartozó tejkvótakezelő irodába a múlt év végén érkeztek meg a tejtermelést és közvetlen tejeladást rögzítő farmfüzetek. Az iroda ezeket továbbította a kifizetési ügynökség területi irodáihoz, de sok helyen még nem kerültek a gazdákhoz.
2008-03-04: Gazdakör - Incze Péter:

Borjúóvoda, kezelőfolyosó (Húsmarhatartás)

Fajborjúk — egy hónap fölött takarmánykiegészítésre kell gondolni
A borjak születését követő egy hónap után a növekedési erély minél jobb kihasználása végett célszerű gondoskodni a borjak pótabrakolásáról. Erre a célra a rögzített vagy mozgatható borjúóvodák felelnek meg.