Egységes környezethasználati engedély

2008. március 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az engedélyek kiadásával nem érnek véget a tagországok hatóságainak IPPC-jogszabállyal kapcsolatos teendői. Következő lépésként az EU azt fogja megvizsgálni, hogy az engedélyekben előírt környezetvédelmi intézkedések mennyire biztosítják a környezetszennyezések megelőzését. A cél, hogy a versenyképesség jelentős gyengülése nélkül érdemi környezeti javulást lehessen elérni.

Egységes környezethasználati engedély

Az Európai Unió legkörnyezetterhelőbb ipari létesítményeire bevezették az úgynevezett IPPC-engedélyeztetést. Ennek alapján tavaly november óta a huszonhét tagállamban több mint ötvenezer létesítménynél kötelező az egységes környezethasználati engedély megléte, ami a korábbi, különféle szennyező anyagokra vonatkozó engedélyeket váltja fel.

A szabályozás azt kívánja megelőzni, hogy a vállalatoknak a továbbiakban lehetőségük nyíljon a különböző szennyezőanyag-határértékeknek egyenként megfelelni anélkül, hogy összességében a környezetterhelést csökkentenék. Előfordult ugyanis, hogy a cégek a szennyező anyagok átvitelével az egyik környezeti elemből a másikba játszottak ki különböző előírásokat. Például a szennyvizet kiszárítva szilárd hulladék nyerhető, amelyre más paraméterek vonatkoztak.

Az új, speciális engedélyt akkor lehet megkapni, ha a piacon elérhető legkörnyezetkímélőbb technikát (BAT) alkalmazzák termelésük során, és a szennyező anyagok mennyisége mindent összeadva csökken. Az engedély megszerzésének határideje uniószerte mindenhol 2007. október 31. volt. Aki ezt nem tudta tartani, annak bírsággal, tevékenységkorlátozással, végső esetben pedig üzembezárással kell számolnia.

Magyarországon 974 létesítmény tartozik az IPPC-köteles körbe, 96 százalékuk kapott egységes környezethasználati engedélyt. Finnország, Anglia, Csehország, Belgium és Németország rendelkezik még kilencven százalék feletti mutatóval, Franciaország, Olaszország, Írország 50—70 százalék között teljesít, Szlovéniában pedig alig a létesítmények tíz százalékának sikerült megszereznie az IPPC-engedélyt.

Az Európai Bizottság az irányelv átültetésével kapcsolatos hiányosságok miatt hét régi tagállam ellen jogsértési eljárást indított.

Az IPPC-köteles létesítmények java része nagy állattartó telep. Számukra okoz legnagyobb gondot a költséges technológiák beszerzése. Közülük többen úgy kaptak engedélyt, hogy három évük marad trágyatárolójuk megfelelő kialakítására. Haladékot kaptak továbbá olyan hulladéklerakók is, amelyeknek már be kellett volna zárniuk, de az új létesítmények megépülésének elhúzódása miatt ezt még nem tudták megtenni. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2415
szavazógép
2008-03-05: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Konferencia és kiállítás Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön az új sportcsarnokban március 27—29-én tartják a 3 Invest konferenciát és kiállítást a megyei tanács, a helyi tanács és az Asimcov vállalkozói szövetség szervezésében. A rendezvény Székelyföld értékeiről és az ezekkel összefüggő esélyeiről szól. Bemutatják a hazai és külföldi cégeknek, vállalkozóknak a megye fejlesztési irányait, ismertetik a konkrét lehetőségeket, a kiírt és kiírandó pályázatokat, tendereket.
2008-03-05: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Megújult a Budapesti Értéktőzsde honlapja
Tartalmában és megjelenésében egyaránt megújult a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) internetes honlapja. A honlap kialakításánál a tőzsde törekedett a maximális átláthatóság biztosítására, így minden, a tőzsdei kereskedéshez, a piac működéséhez és a tőzsdén jegyzett befektetési eszközökhöz kapcsolódó információ egyszerűen elérhető. A honlap változatlanul a www.bet.hu címen érhető el. A BÉT honlapján oktatási modul is található, amely bő tartalommal, grafikával és tesztek segítségével ismerteti meg a felhasználókat a tőzsdei kereskedéshez szükséges ismeretekkel.