A többismeretlenes egyenlet

2014. december 10., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Első látásra nem oly elkeserítőek a jövő évi költségvetés sarokszámai – ha igaz mindaz, amit Victor Ponta tegnap bejelentett, 2015-ben folytatódhat a szerény, egyelőre jobbára csak a statisztikákban megmutatkozó gazdasági növekedés, és elmaradhat a hideg zuhany, az államfőválasztást megelőző osztogatást követően ugyanis sokan adóemeléstől tartottak.

A miniszterelnök tegnap immár sokadszorra szögezte le: semmilyen adót nem emelnek, mi több, keresik a fedezetet a mezőgazdasági termékek áfájának csökkentésére, és jut pénz a megígért, beharangozott szociális intézkedésekre: többek között a nyugdíjak és a minimálbér emelésére. Mindezt úgy – ecsetelte Ponta –, hogy a tervezetre az amúgy túlságosan is szigorú Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság is rábólintott, bár a nemzetközi pénzintézetek küldöttségével folytatott tárgyalások kezdetén még fennállt a veszélye a Bukarest és a trojka közötti megállapodás felrúgásának. Végül azonban marad a nemzetközi pénzügyi felügyelet, s bár ez alaposan megkérdőjelezi Románia szuverenitását, a bukaresti politikusok felelőtlenségét ismerve talán nem is olyan nagy baj, ha rajta tartják a szemüket a költségvetés előkészítésén, végrehajtásán. Pontáék ráadásul kisebb győzelemmel is büszkélkedhetnek: sajtóbeszámolók szerint ugyanis a valutaalap a tárgyalások kezdetén az államháztartási hiány drasztikus, a nemzeti össztermék 0,9 százalékára való csökkentését tűzte ki feladatul – ami európai uniós viszonylatban is szinte példa nélküli költségvetési-pénzügyi fegyelmet követelt volna, s alighanem leállította volna az amúgy is éppen csak mocorgó gazdaságot –, a román kormánynak azonban sikerült elérnie, hogy belemenjenek az ennél jóval nagyobb, 1,83 százalékos deficitbe.
Mindezek ellenére korai lenne még az öröm: a büdzséből egyelőre csak a sarokszámokat ismerjük, márpedig ez esetben hatványozottan érvényes az igazság, mely szerint az ördög a részletekben rejlik. Arról például vajmi keveset tudunk, milyen beruházásokat tervez a kormány – ha ugyanis az infrastruktúra-fejlesztés leállításával, az oktatás és az egészségügy további lezüllesztésével érik el a pénzügyi-költségvetési egyensúlyt és a jövedelmek viszonylagos növelését, akkor bizony hosszú évekre, évtizedekre megpecsételhetik az ország sorsát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2014-12-10: Közélet - Fekete Réka:

Ünnepvárás a Diakóniával

Ahány idős ember, annyi régi karácsony, annyi emlék abból az időből, amikor nem az ajándék volt a lényeg, hanem az együttlét, a családban és a templomban megszólaló ima és ének, a gyertyagyújtás, a mindent átfogó szeretet – erről meséltek néhányan tegnap a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány által a sepsiszéki gondozottak számára Gidófalván szervezett ünnepvárón.
2014-12-10: Közélet - :

Elmarasztalták Pontát (Johannis összeférhetetlensége)

A Legfelsőbb Bírói Tanács vizsgálati részlege tegnap megállapította, hogy Victor Ponta miniszterelnök megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét, amikor Klaus Johannis összeférhetetlenségi ügyét kommentálta az államfő-választási kampány során.