GenetikaAz őskor bennünk van

2007. június 23., szombat, Magazin

A bennünk lévő őskori gének olyan tulajdonságokat hozhatnak felszínre, amelyekkel kőkorszaki őseink rendelkeztek, például a rendkívül érzékeny szaglást — írja a Nature tudományos lap online változata. Genetikailag nézve az ember nem sokkal több a légynél, öröklési anyaga meglepően kicsi, hiszen csak 21 000 gén alkotja a fehérjék tervrajzát.

Ez azonban csak féligazság, mert öröklési anyagunk nagy része ősrégi, évmilliók halmozódnak fel benne. A kutatók eddig 19 000 őskori gént mutattak ki, amelyek nem vesznek részt a fehérjék felépítésében, a tudomány ,,DNS-roncsnak" is nevezi őket. A kutatók hosszú ideje találgatják, mi a helyzet az inaktív emberi DNS-sel, vajon mindez csak haszontalan ballaszt, amely az evolúció során felhalmozódott?

Mark Gerstein, a Yale egyetem bioinformatikusa úgy véli: korábban ezek egy része normális gén volt, amely elpusztult, amikor káros mutáció alakult ki belőlük. A többinél a használható gének funkcióképtelen másolatáról lehet szó. A kutatók az ,,Encode" nevű projektben vizsgálják az emberi genomban rejlő lehetőségeket. A rövidítés a ,,DNS-elemek enciklopédiája" elnevezésből ered, és az emberi öröklési állomány teljes felderítését tűzte ki célul.

Nyolcvan kutatóműhely munkatársai vesznek részt a munkában, és megérkeztek az első eredmények, amelyeket a Nature legújabb kiadása publikál. Ezek azt sejtetik, hogy az öröklési állományról szerzett eddigi ismereteket a feje tetejére kell állítani. A gének ugyanis egyáltalán nem rendszerezve sorakoznak egymás után, hanem átfedik egymást, meg vannak szakítva rejtélyes részek által, amelyek ugyancsak nagyon hasznos információkat tartalmaznak. A valódi erő az új tanulmány szerint részben az ősrégi, sokszor szunnyadó genomban található, amelyet a tudósok eddig genetikai ,,roncsnak" vagy ,,szemétnek" véltek.

A gének duplázódása a természet ősrégi találmánya, már 700 millió évvel ezelőtt kialakultak a kontrollgének az állatok testének felépítéséhez. Amikor az emberi embriónál a fej és lábak, a bal és jobb testrészek keletkeznek, akkor a gének azon csoportja dönt erről, amely a test tengelyét a medúzáknál és a rovaroknál is meghatározza — olvasható a tudományos lap online változatában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?







eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2007-06-23: Magazin - x:

Óvatosan a kutya fürdetésével!

Mókás látvány a folyó vizében vagy a tóban fürdő kutya. A kánikula (amely neve eredetében is éppen a kutyára utal) alaposan megkínozza bundás kedvenceinket. Magunk is segíthetünk rajtuk egyszerű fürdetéssel, de nem árt figyelembe venni az állatorvos tanácsait.
2007-06-23: Magazin - Tibodi Ferenc:

Szerelem első látásra (Autóvilág)

Túlzás nélküli a címbéli kijelentés, hiszen aki kedveli a kis autókat, az első látásra megszereti az új Škoda Fabiát, amelynek Mamaián volt az országos bemutatója, s nemrég Sepsiszentgyörgyön és Brassóban is közszemlére bocsá­tották. A mamaiai bemutatón jelen volt az országos szaksajtó krémje, amely egy tejes napon át tesztelhette (a tengerparton és a közúton) a Škoda új üdvöskéjét.