AutóvilágSzerelem első látásra

2007. június 23., szombat, Magazin

Túlzás nélküli a címbéli kijelentés, hiszen aki kedveli a kis autókat, az első látásra megszereti az új Škoda Fabiát, amelynek Mamaián volt az országos bemutatója, s nemrég Sepsiszentgyörgyön és Brassóban is közszemlére bocsá­tották. A mamaiai bemutatón jelen volt az országos szaksajtó krémje, amely egy tejes napon át tesztelhette (a tengerparton és a közúton) a Škoda új üdvöskéjét.

Az autó fiatalos külseje pillanatok alatt megigézi az embert, s ha az utcán meglátjuk, nem tudjuk levenni róla a szemünket! Tehát szerelem első látásra, és ez nem olcsó reklámszöveg! Az új Fabia mind hosszában, mind magasságban nagyobb, mint elődje, és így kategóriájának egyik legnagyobb autója (a típus főbb konkurense a Renault Clio, a Citroën C3, a Fiat Grande Punto, a Ford Fiesta, az Opel Corsa, a Peugeot 207, a Hyundai Getz, a Suzuki Swift és a Toyota Yaris).

Az autó egyszerre dinamikus, elegáns, modern, takarékos és magabiztos. Az új Fabia nagyon közeli rokona a Roomsternek, sok a közös vonásuk. Oldala teljesen új, akárcsak az ablakai, illetve a hátsó lámpái, melyek ráhajolnak az oldalrészre. Szakértők úgy vélik, hogy a Škoda új modellje ,,profilból" nagyon hasonlít a Mini Cooperhez... Az első generációs Fabiával összehasonlítva, belső tere teljesen megváltozott. Érezhetően nagyobb az utastere, mint a korábbi Fabiáké. Csomagtere 300 literes, és a hátsó ülések lehajtásával akár 1163 literesre is növelhető. A belső térben használt új anyagok barátságosabbá és kényelmesebbé teszik az utazást. A Škoda új járműve biztonságosabb is: a fejlégzsák egészen új a Fabia-kiegészítők között.

Az új Škoda Fabiát meghajtásáról négy benzin- és három dízelmotor gondoskodik. A benzines erőforrások közül a két kisebb háromhengeres, 1,2-es 60 (a gyártó szerint ez a motor csak 5,9 liter üzemanyagot használ 100 km-en, jóval kevesebbet, mint a Citroën C3, a Fiat Grande Punto, a Ford Fiesta, a Peugeot 207 vagy éppen a Suzuki Swift) és 70 lóerős motor, amely egy fő katalizátorral és két lambda-szondával van felszerelve. A két nagyobb motor 1,4 16V/63 kW-os és 1,6 16V/77 kW-os. A dízelmotorok: két háromhengeres, 1,4-es turbódízel 70 és 80 lóerős, valamint egy négyhengeres, 1,9-es TDI PD 105 lóerős. Minden motor megfelel az EU4-es normának. A Škodások valamennyi motorhoz ötfokozatú kézi sebességváltót társítottak, de az 1,6-os motorhoz automata sebességváltó is jár.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2007-06-23: Magazin - x:

Az őskor bennünk van (Genetika)

A bennünk lévő őskori gének olyan tulajdonságokat hozhatnak felszínre, amelyekkel kőkorszaki őseink rendelkeztek, például a rendkívül érzékeny szaglást — írja a Nature tudományos lap online változata. Genetikailag nézve az ember nem sokkal több a légynél, öröklési anyaga meglepően kicsi, hiszen csak 21 000 gén alkotja a fehérjék tervrajzát.
2007-06-23: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Faksznis menyasszony
Szigorúsági világcsúcsot állított fel egy brit menyasszony menyegzője megtervezésében: még azt is pontosan megszabta, hogy mikor mehet vécére a vőlegénye. De a többiek sem lazíthatnak sokat.