Kedvelt turisztikai célpont a Székelyföld

2008. március 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Tavasz Bálványoson — turistacsalogató

Románia — a kis- és közepes vállalkozások, kereskedelem, turizmus és szabad foglalkozások minisztériumának budapesti képviselete révén — idén is részt vett a március elején Budapesten megrendezett Utazás 2008 turisztikai kiállításon. A Hungexpo Vásárközpontban zajló seregszemlén ötven ország több mint kilencszáz kiállítója volt jelen, a látogatók száma a szervezők szerint meghaladta a hatvanezret.

Románia mintegy 121 négyzetméteres standján harminchat vállalkozás, önkormányzat és szakmai szervezet vonultatta fel kínálatát. Ezek többsége idén is Székelyföldről érkezett. Az ország megjelenését egyébként teljes egészében a központi költségvetés turisztikai promóciós alapjából finanszírozta a minisztérium, ily módon a résztvevők térítésmentesen jutottak kiállítási felülethez.

A rendezvényen részt vett Székelyföld — Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Szováta és Gyilkos-tó — reprezentatív szállodáinak zöme, és több utazási iroda révén elérhetővé vált majdnem minden romániai desztináció. Igen népszerűek voltak a falusi turizmus keretében szervezett programok, kiemelkedik Zetelaka, Csíkrákos, Parajd, a maros megyei Vármező és Nyárádgálfalva, a háromszéki Bálványos, Torja és Gelence, a kalotaszegi Kalotaszentkirály, a Bihar megyei Magyarremete, a máramarosi Koltó, valamint a dél-erdélyi Csernakeresztúr. Másodízben volt jelen továbbá a Mócvidék, Vajdahunyad vidéke és a Szilágyság számos érdekes programmal és színvonalas szálláshellyel. Szováta, Parajd, Algyógy-Feredőgyógy, Tusnádfürdő és Vízakna jelen lévő gyógyszállói és szolgáltatói a kiállítás gyógyturisztikai összetevőjét tették színesebbé.

A rendezvény és a stand szakmai színvonalához nagyban hozzájárultak a megjelent turisztikai információs irodák: Csíkszereda, Székelyudvarhely, Segesvár, szakmai egyesületek: Hargita Turisztikai Egyesület, Tusnádfüdői Turisztikai Egyesület, és szálláskereső internetes portálok is, melyek a tagság, elsősorban a panziók változatos kínálatát népszerűsítették.

A stand egyébként több mint kétszáz résztvevő közül harmadik helyezést ért el a szervezők által rendezett ,,szépségverseny" külföldi kiállító kategóriájában.

A magyar turisztikai piac kiemelt fontosságú Románia számára, tavaly közel 1,75 millió látogató érkezett onnan, majdnem negyedével több, mint 2006-ban, ezzel Magyarország magasan vezet a küldőországok rangsorában. A turistaérkezések és vendégéjszakák tekintetében is Olaszország, Németország és Franciaország mögött a negyedik helyen van. A magyar turisták átlagosan 2,7 napot töltenek Romániában. Számukra elsősorban az erdélyi, illetve székelyföldi úticélok vonzóak, de növekvő érdeklődés mutatkozik a Partium, Dél-Erdély, Bukovina, sőt, a Duna-delta és tengerpart, valamint az úgynevezett nagyvárosi hosszú hétvégék iránt is.

(Sajtóközlemény nyomán)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2305
szavazógép
2008-03-12: Közélet - Sylvester Lajos:

Egy vadőr kalandos élete

Zsigmond Zoltán és sokat látott járgánya
A nagybaconi Zsigmond famíliánál két téma uralja beszélgetésünket. Az egyik a társalgás szeletéből nagyobbat kanyarító gyerekek, unokák, és ezek közül is a Budapesten élő Jutka lányuk. A másik visszatérő téma a vadászat, a vadőri, vadászegyesületi teendők emléke.
2008-03-12: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Látjuk? Valóra váltjuk? (Szakmai konzultáció Kézdivásárhelyen)

A felső-háromszéki fiatal közgazdászok munkacsoportja február 27-én az Asimcov vállalkozói szövetség kézdivásárhelyi irodájában beszélgetést szervezett banki szakemberekkel, társadalmi gondokat felismerő személyiségekkel a gazdasági jövőképről, a fejlesztés banki finanszírozásának lehetőségeiről és a közgazdászok szakmai érdekképviseletéről.