Szakmai konzultáció KézdivásárhelyenLátjuk? Valóra váltjuk?

2008. március 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A felső-háromszéki fiatal közgazdászok munkacsoportja február 27-én az Asimcov vállalkozói szövetség kézdivásárhelyi irodájában beszélgetést szervezett banki szakemberekkel, társadalmi gondokat felismerő személyiségekkel a gazdasági jövőképről, a fejlesztés banki finanszírozásának lehetőségeiről és a közgazdászok szakmai érdekképviseletéről.

A több mint háromórás kerekasztal-beszélgetést Dénes István, a Mercurius Gazdaságfejlesztő Szervezet elnöke vezette, dr. Domokos Ernő, a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi főiskolájának alapító igazgatója, Dénes (Veress) Judit, a Nemzeti Szabadelvű Kör alapító elnöke, Elekes Károly, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság megyei szervezetének vezetőségi tagja, valamint Zemba Orsolya, a kolozsvári székhelyű Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) ügyvezető igazgatója részvételével. Habár a szervezők a kézdiszéki polgármestereket is meghívták, csupán egy jelent meg a beszélgetésen.

A rendezvény bemutatkozó sorozattal kezdődött, melynek során arra próbáltak választ kapni, hogy a politikusok mennyire hallgatnak a szakértőkre, elsősorban a közgazdászokra. Pró és kontra vélemények hangzottak el, de a végkicsengés az volt, hogy az utóbbi években tapasztalni lehet egyfajta közeledést a politikusok és a közgazdászok között. A vita végén Bende Róbert közgazdász, vállalkozó így fogalmazott: ,,Az igazi nemzetpolitika elsősorban közösségi gazdaságpolitikáról szól, és csak másodsorban szimbólumokról, mint a Székelyföldet jelző táblák, melyek habot jelentenének a tortán, de ameddig hiányzik a torta, addig a habbal nem tudunk, mit kezdeni."

Ezek után bemutatták a munkacsoport első programját — Regionális előretekintés, 2008—2016 — az Egyesült Nemzetek Beruházás-Fejlesztő Szervezeté­nek (UNIDO) módszertana alapján, amit Dénes István vázolt. A program helyi koordinálását Bende Róbert vállalta. A továbbiakban banki szakemberek és magánvállalkozók fejtették ki álláspontjukat A jövőkép, a hitel és az (ön)bizalom a fejlesztésben téma kapcsán.

Dénes István a rendezvény végén bejelentette: a jövőkép feltárására szervezett konzultációsorozatot Baróton, Kovásznán, Sepsiszentgyörgyön, Négyfaluban és Brassóban folytatják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1943
szavazógép
2008-03-12: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Kedvelt turisztikai célpont a Székelyföld

Tavasz Bálványoson — turistacsalogató
Románia — a kis- és közepes vállalkozások, kereskedelem, turizmus és szabad foglalkozások minisztériumának budapesti képviselete révén — idén is részt vett a március elején Budapesten megrendezett Utazás 2008 turisztikai kiállításon. A Hungexpo Vásárközpontban zajló seregszemlén ötven ország több mint kilencszáz kiállítója volt jelen, a látogatók száma a szervezők szerint meghaladta a hatvanezret.
2008-03-12: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Globális felmérés a globalizációról

A BBC nagyszabású, harmincnégyezer lakosra kiterjedő felmérést készített a globalizáció kérdéséről a világ harmincnégy országában, s mint kiderült, a globalizáció élesen megosztja az emberiséget. A harmincnégy ország megkérdezettjeinek fele azt válaszolta, hogy a globalizáció túl gyors, a másik felük pedig azt, hogy túl lassú.