Tamási Áron kamarateremJolán, Guszti, Richárd és a többiek

2015. február 28., szombat, Színház az egész világ

És bejön egy trampli fehérnép. Nem Ophelia a Ham­letből, nem Margaret a Macs­kából, nem, ő Sárbogárdi Jolán. És az egérszemű anyja, és Guszti, az iránta gyengéd érzelmeket tápláló állomásfőnök, és Misi, az őt faképnél hagyó szeretője, és Richárd, a beteljesületlen vágy megalkotta deli huszárkapitány, és – és még ki mindenki? És egyáltalán: ki ez a csillogó tehetségű, felsorolhatatlanul sokarcú lány, aki a szó fizikai értelmében is képes megkétszerezni magát a színpadon?

  • Fotó: Barabás Zsolt
    Fotó: Barabás Zsolt

Lehetne azon vitatkozni, kié az érdem. A Parti Nagy Lajosé és Darvas Ferencé, akik az Ibusár-megállóhely kitűnő színpadi szövegét megírták, egyik írói hasonmását darabjuk főszereplőjévé léptetve elő, a Benedek Ágnesé, aki a butuska, ám kilátástalan életével is számot vető, nagyravágyó, ugyanakkor tehetségtelenségének is tudatában levő pályaudvari jegykiadó nevetséges vergődéséből szánalmas sorstragédiát alkot, az előadás művészeti tanácsadóiként feltüntetett Szabó Enikőé és Ko­vács Zsuzsannáé, a díszlet- és jelmeztervező Bagoly Zsuzsáé, akik mindehhez a játéklehetőséget és keretet megteremtették? Vitatkozni nem érdemes, a produkció magáért beszél.
Ami mindenképp kiemelendő, az Benedek Ágnes alakítása. Sűrű szerepváltásai, melyeket bravúrosan old meg, a jellegzetes szófordulatokhoz jellegzetes gesztusokat is társítva, pillanatnyi szusszanást sem adva magának arra, hogy átlényegüljön egyik figurából a másikba. És teszi ezt oly könnyedséggel, oly magától értetődően, hogy a nézőben fel sem merül a történet követhetetlensége. Pedig két szálat visz párhuzamosan, a saját életének elbeszélését és legújabb operettje ősbemutatóját. Egyik kátyús, másik idilli, egyik szerepben vergődik, másikban magasan szárnyal, egyik tragédia, másik paródia. Színészt próbáló a vállalkozása, és Benedek Ágnes nem csupán a mesterség alapos ismeretéről tesz tanúbizonyságot, de a benne levő szikrát hatalmas tűzzé szítja. Kétség­telen, ő maga is élvezi, amit csinál, betölti nem csupán azt a rendelkezésére álló kis játékteret, de az egész termet, nagyon-nagyon elemében van, ezért önmagát állandóan fokozza, még jobban pörgeti, a rendből rendetlenséget, a zajból csendet, a célból eszközt teremtve, és mindezt fordítva is, és eközben a nézőt úgy sodorja, hogy az önkéntelenül vált át felszabadult nevetésből döbbent csodálattá.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 959
szavazógép
2015-02-28: Kiscimbora - :

Többet ésszel, mint erővel

Szinte hihetetlen, hogy egészen egyszerű mozdulatokat sem tudunk megcsinálni, ha ravasz feltételhez kötjük őket. De nincs lehetetlen, csak egy kis türelem, egy kis gyakorlás, s ha mindjárt nem is sikerül: még egy kis türelem és még egy kis gyakorlás.
2015-02-28: Színház az egész világ - Váry O. Péter:

Mezítláb a színen (M-stúdió)

Begörcsöl a néző, ha nem ért mindent. Még az is előfordulhat, hogy előadás közben feláll és kimegy. Ami azért mégiscsak illetlenség, legalább a szünetet meg kellene várni, aztán nem annyira feltűnő a hiányos széksor. Legalábbis közönségi egyed azt reméli – és ördöge van, eltalálta: reflektorfényben édeskevés látszik a nézőtérből. De a hangulat, az süt, erősebben, mint azok a piszokul éles fényű lámpák. És a színész veszi a jelzést – ettől meg ő görcsöl be. Ördögi kör.