EnergiaHét gázszállító fogna össze

2008. március 19., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A konferencia résztvevői ― érdeklődő projektindítás

A NETS- (New Europe Transmission System ― Új Európai Szállító Rendszer) kezdeményezésről tanácskoztak az érintett vállalatok a Bukarestben 13―14-én szervezett projektindító találkozójukon.

A NETS-kezdeményezés a régió vezető gázszállító vállalatainak együttműködésével egy független, regionálisan integrált gázvezeték-hálózati üzlet kialakítására indult el Közép- és Délkelet-Európában.

A régió hét gázszállító vállalatának vezetői azért ültek asztalhoz, hogy megbeszéljék a kezdeményezés különböző stratégiai és üzleti részleteit, valamint eszmecserét folytassanak a szabályozási és politikai tényezőkről ― közli a MOL tájékoztatója. A házigazda román Transgaz mellett a BH-Gas (Bosznia-Hercegovina), a Geoplin Plinovodi (Szlovénia), az FGSZ Földgázszállító Zrt. (Magyarország), az OMV GAS (Ausztria), a Plinacro (Horvátország) és a Srbijagaz (Szerbia) vett részt a kerekasztal-beszélgetésen.

A tárgyalások során a társaságok megállapodtak abban, hogy elkészítik a NETS megvalósíthatósági tanulmányát, valamint közös munkacsoportokat hoznak létre a koncepció potenciális előnyeinek további feltárására, illetve a lehetséges üzleti előnyök és a NETS gyakorlati megvalósíthatóságának elemzésére. A NETS koncepciója az FGSZ Földgázszállító Zrt. ötlete volt, amelyet 2007 decemberében vetett fel. A NETS vonzó befektetést jelent a tőke számára, mely felgyorsíthatja az infrastrukturális fejlesztéseket és a nemzetközi összeköttetéseket, hozzáadott értéket teremt, miközben tovább fokozza a versenyt, és javítja a régió ellátásbiztonságát.

A tanácskozás végén a Transgaz vezérigazgatója, Ioan Rusu kijelentette: ,,Rendkívül eredményes megbeszélést tudhatunk magunk mögött, és jelentős előrelépés történt ebben az európai szinten egyedülálló kezdeményezésben. A tanácskozás bebizonyította, hogy társaságaink képesek a magas színvonalú üzleti együttműködésre, valamint az elérni kívánt versenyképesség iránti elkötelezettségre az integrált európai energetikai piac tekintetében." Ugyanilyen szellemben nyilatkozott a többi résztvevő is. ,,A hét regionális vezető vállalat kijelentette, hogy elvi támogatásáról biztosítja a koncepciót, és érdekelt a közös munkában, hogy megvizsgáljuk, miként lehet azt a lehető legjobban valóra váltani" ― emelte ki dr. Zsuga János, a MOL Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

A tanácskozáson jelen volt Olivier Silla az Európai Bizottság Energiaügyi és Szállítási Igazgatósága részéről, aki a bizottság támogatásáról biztosította a NETS-projektet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1755
szavazógép
2008-03-19: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A helyi érdekek szolgálatában (Üzleti kapcsolatok)

Bemutatkozás az inkubátorházban — üzletben utaznak
A közel tíz esztendeje testvérvárosi kapcsolatot fenntartó sepsiszentgyörgyi és kiskunhalasi önkormányzat utóbbi kezdeményezésére a vállalkozók irányában is lépett.
2008-03-19: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Vállalkozásfejlesztési központ
Az Asimcov és a Covimm Consulting Kft. a Corvinus Támogatásközvetítő Zrt. Vállalkozásfejlesztési Központja lett (VFK), miután megnyerte az erre kiírt pályázatot. Március 24-ig kamattámogatás, illetve az EU-pályázati kiírásban megjelölt önrész támogatására fogadnak igényléseket. Az előminősítés után a pályázatokat március 30-ig továbbítják a Corvinus Zrt.-hez.