Húsvéti hagyomány Kézdialmáson és LemhénybenÁldást kértek határaikra

2015. április 8., szerda, Közélet

Székelyföld katolikus falvaiban a húsvéti ünnepkör elmaradhatatlan része volt a határkerülés. Sajnos, napjainkban egyre kevesebb településen éltetik e szép hagyományt, melynek során húsvét vasárnapján reggel arra kérik a Mennyei Atyát, hogy őrizze meg a falu határát, óvja meg lakóit minden bajtól és természeti csapástól. Idén Felső-Háromszéken Bereckben, Gelencén, Kézdialmáson és Lemhényben kerülték a határt.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Kézdialmás és Csomortán zarándokai 1990 óta immár huszonhatodik alkalommal Lemhénnyel közösen éltették a húsvéti határkerülés ősi szokását, hiszen valamikor egy egyházközséget alkottak, és Szent Mihály-hegyi templomuk is közös volt. A szép húsvéti hagyományt a mai napig megőrizték: a két község lakói együtt kérik az áldást a határra, közösen ünneplik a feltámadást, hódolnak a kereszteknél templomi zászlóikkal, imádkoznak. Hat esztendeje Molnár István kézdialmási polgármester kérésére Cserei Lázár katolikus gondnok, megyebíró vállalta fel a határkerülés megszervezését.
A kézdialmási zarándokok vasárnap reggel fél nyolckor a határkerülőknek szóló ünnepi szentmisén vettek részt, kértek és kaptak áldást Kopácsi Ferenc római katolikus plébánostól. A kézdialmási-csomortáni lovasok és szekeresek Pál Olivér hagyományőr­ző huszárfőhadnaggyal és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kézdiszéki szakaszának tizenegy huszárjával az élen az Orbánok utcáján keresztül tíz óra körül érkeztek Fel­sőlemhénybe, ahol az elemi iskola épülete előtti téren a helybeli határkerülők csatlakoztak hozzájuk, miután átadták nekik a szent áldást.
Az útjukba eső határkereszteknél közösen imádkoztak és koszorúztak. A kézdivásárhelyi Bokor Botond vállalkozónak köszönhetően hatodik éve pompás kétlovas hintók teszik emlékezetessé a határkerülést.
„Kérjük a Mindenható Atyát, hogy áldja meg határainkat és vetéseinket bőséges áldással, és óvja meg azokat a természeti csapásoktól” – hangoztatta Cserei Lázár. Dani József, a lemhényiek ceremóniamestere válaszolt neki, ugyancsak a határra kérve Isten oltalmát, bő termést és áldott ünnepeket kívánt a nagyszámú résztvevőnek és nézőnek: „Feltámadt Krisztus e napon, alleluja, alleluja!”
A határkerülő zarándokok ezután Alsólemhény felé indultak, közben megálltak a kézdialmási útkereszteződésnél, a 2007-ben id. Lukács György által Szent Mihály arkangyal emlékére állított határkeresztnél, amelyet két ima után a két szomszéd község polgármestere megkoszorúzott. „Ősi húsvéti szokás szerint a határainkban vagy a falvakon levő kereszteket megkoszorúzzuk a feltámadt Krisztus emlékére” – mondotta Cserei Lázár, aki a határkerülőkkel együtt imádkozott. Innen a gerontológiai és rehabilitációs központ utcáján át vonultak a főtérre, ahol rövid köszöntőbeszédek után a házigazdák kürtőskaláccsal és pálinkával kínálták meg a résztvevőket.
A határkerülők – több tucat lovas és közel húsz szekér –, miután a központközeli kanyarban lévő keresztet is megkoszorúzták, a nagyméretű székely kapu alatt áthaladva Kézdialmás irányába indultak. A sáros út miatt az aszfalton közelítették meg az Állomás utcát, ahol Hidegkútnál a határkerülők tavaly felállított 4,5 méter magas keresztjéig mentek, majd visszatérek a templom előtti térre.
A lófuttatást a kézdialmási vasúti átkelő és Kézdialmás központja közötti szakaszon szervezték meg a 11 órai ünnepi szentmisét követően. A versenyre idén öt lovas nevezett be. Első helyen a nyujtódi Papp Alpár végzett, második a tavalyi futam győztese, a lemhényi Zsigmond János lett, harmadik a nyujtódi Mojzi Árpád. Az első három helyezett lova nyakába szegfűvel díszített fenyőkoszorút, csengettyűs kötőféket és bort kapott ajándékba a két község polgármesterétől. Kopácsi Ferenc plébános együtt imádkozott a nagy számban egybegyűlt hívekkel, helybeliekkel és vendégekkel, illetve osztott áldást a határkerülőkre. A szervezők emléklapot nyújtottak át dr. Kelemen András szülész-nőgyógyász főorvosnak, a kézdivásárhelyi kórház főigazgatójának – aki Hobby Team Video nevű csapatával öt kamerával végigfilmezte az eseményt –, Pál Olivérnek és Bokor Botondnak. A határkerülés a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 105
szavazógép
2015-04-08: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Véradással a rászorulókért

Hátrányos helyzetben lévők támogatása mellett a vér­adás fontosságát kívánja tudatosítani újszerű kezdeményezésével a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat. A húsvéti ünnephez kötődő szeretethetük partnere a megyeszékhelyi vérközpont, ahol április 9-én hosszabbított programmal –  8 és déli fél egy között – fogadják a vér­adókat, akik az életmentő felajánlásért kapott ételjegyeikből a nehéz sorsúaknak adományozhatnak.
 
2015-04-08: Közélet - Bokor Gábor:

Ételszentelés Zágonban

Elfelejtett húsvéti hagyományt keltettek életre Zágonban. Az idősebb korosztály még emlékszik a húsvétvasárnap reggelén történő ételszentelésre, de erre hosszú évek óta nem került sor a katolikus templomban. Hölgyes Pál Zsolt lelkész vasárnap reggelre újból a templomba hívta azokat, akik szerették volna megszenteltetni az ünnepi asztalra szánt finomságokat.