Belföldi hírek

2007. június 26., kedd, Belföld
Hőségriadó

Tegnap fokozódott a hőségriadó, nyolc megyében és Bukarestben a narancssárga vészjelzés lépett érvénybe, itt mától a hőmérők higanyszála meghaladhatja a 40 Celsius-fokot. Az országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint sárga kódjelzést léptettek életbe a Bánságban, Olténiában és Munténiában, Moldva és Dobrudzsa területének jelentős részén, illetve Dél-Erdélyben.

Ezekben a régiókban 35―38 Celsius-fok közötti hőmérsékletre számítanak, és a levegő nedvességtartalma átlépi a kritikus, 80-as küszöböt. Ma délutántól az ország nyugati és középső régióiban viharok, felhőszakadások lehetnek, erős szélre, villámlásra lehet számítani. Az elmúlt öt napban országosan 22 olyan halálesetet jegyeztek, amelyet minden kétséget kizáróan a szokatlanul nagy meleg okozott. Decebal Traian Remeş mezőgazdasági miniszter szerint 1,2 millió hektár termőterületet érintett többé-kevésbé súlyosan a nagy szárazság. A mezőgazdasági minisztérium becslései szerint idén a gabonafélék átlagos hektárhozama 1,6 tonna lesz, vagyis sokkal alacsonyabb, mint az előző két év 2,9, illetve 2,7 tonnás átlaga. A búzatermés 61 százalékkal lesz kisebb, mint az előző években — állítják.

Olcsóbb gyógyszer a kisnyugdíjasoknak

Ártámogatott gyógyszereket ígért a kisnyugdíjasoknak Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter. A tárcavezető tegnap tárgyalt a Nyugdíjas-Szakszervezetek Országos Szövetségének képviselőivel, és megállapodtak, hogy ezentúl havonta összeülnek hasonló egyeztetésekre. A miniszter most szembesült, hogy a nyugdíjasok mit sem tudnak az egészségügyi rendszerben végbement változásokról, arról, hogy az országos programok révén ingyenes szolgáltatásokra jogosultak, és kifejtette, nincs, aki tájékoztassa őket, ő maga végzi el ezt a munkát. Nicolăescu felkérte a nyugdíjasokat, azonnal jelezzék, ha az orvosok vagy asszisztensek udvariatlanul kezelik őket, vagy megfizettetnék velük gyógyszereiket. Ígérete szerint, akiknek havi járandósága nem éri el a 400 lejt, jogosultak lesznek a 90 százalékban támogatott gyógyszerre.

Törlik a kisérettségit!

Négy éven belül az egységes dolgozatok helyettesítik a nyolcadik osztály végi képességvizsgákat ― nyilatkozta Cristian Adomniţei tanügyminiszter. Az a generáció, amely idén ősszel kezdi gimnáziumi tanulmányait, már nem vizsgázik a nyolcadik osztály elvégzése után, viszont kezdettől fogva egységes dolgozatokat ír majd. Az erről rendelkező tanügyi törvénycsomagot szeptember elsejéig véglegesítik ― ígérte a tárcavezető.

Indítványok sorozatáról szavaznak

Késő délután kezdte el a képviselőház a DP által benyújtott két — a mezőgazdasági és az egészségügyi miniszter menesztését kérő — indítvány megvitatását. A lapzárta után esedékes szavazás várhatóan nem kedvez a demokratáknak, mert az SZDP már korábban bejelentette, tartózkodik a voksolásnál. Ezzel szemben Emil Boc, a DP elnöke tegnap úgy nyilatkozott, hogy pártja minden, a kormány ellen benyújtott egyszerű és bizalmatlansági indítványt megszavaz majd. Ma ugyancsak a képviselőházban kerül napirendre az SZDP mezőgazdasági tárcát érintő, egyszerű indítványa, holnap a szenátusban szavaznak a szociáldemokraták egészségügyi indítványáról.

Választási reform felelősségvállalással?

A kormány kész felelősséget vállalni az egyéni választókörzetes rendszer bevezetéséért, ha a parlamenti pártok őszig nem jutnának egyezségre a tervezetről — jelentette be a Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Ludovic Orban. A választási reformról szóló törvénytervezet csaknem kész. A dokumentum a Pro Democraţia Egyesület változatán alapszik, amelyet a pártok módosító indítványai egészítenek ki.

Megkezdik a hivatalos ,,válópert"

A Demokrata Párt beindította a DA Szövetség felbontásához szükséges jogi eljárást. A liberálisoknak és a demokratáknak még dönteniük kell a szövetség hat parlamenti helyének sorsáról és a 2004-es kampányt lebonyolító cég iránti, több mint 200 000 eurós tartozás törlesztéséről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2876
szavazógép
2007-06-26: Közélet - Kuti János:

Szeretünk ünnepelni

Nagyon. Mindent. Megünnepeljük a gyerek születését, a keresztelőt. De az első bilizést, a kis és a nagy dolgot is. Ezután a kicsengetések jönnek sorban.
2007-06-26: Belföld - x:

Hírsaláta

KELL A REGIONÁLIS ÁTSZERVEZÉS. Traian Băsescu államelnök támogatta a régiók újragondolásának ötletét — jelentette ki Borbély László fejlesztési miniszter szombaton a Bernády György Alapítvány által szervezett Nemzeti kisebbségek az EU-ban című szemináriumon.