Mai és tegnapi fortyogás a Fortyogóról

2007. június 27., szerda, Közélet

Iochom István felvétele

Kora gyermekkorom óta, ami a rég elmúlt 1930-as évekre esik, gyakran látogattam el Fortyogófürdőre. Nyári hétvégeken Kézdivásárhely és környéke kikapcsolódni, sőt, gyógyulni vágyó lakóinak volt kedvenc szórakozóhelye.

Nemrég ismét arra kerékpá­roztam, a fürdőhely melletti borvízkútra mentem. El nem hallgathatom, milyen szomorú látványt nyújtott a pusztulásnak indult, elhanyagolt fürdő képe. Az egyik épület beomlott tetőzete némán tátongott a magas ég felé…

Műanyag palackjaimmal a csurgó mellett soromra várva belehallgathattam az összegyűltek tereferéjébe. — Régen csak sörözgetni jártunk erre — jegyzi meg egy kopaszodó férfi, fejét a fürdő felé biccentve. — Most én is megennék egy roston sült csórékolbászt — futott át agyamon a gondolat, de tovább hallgattam, amit társaim mondanak. — Bátya, a sörözés ideje lejárt — jegyezte meg egy fiatalember, a kopaszodó férfinak irányítva szavait. Egy palackjait töltő tudálékos férfi csak magában mondta: — Hát itt mindennel így van! Úgy lehet, megvárják, amíg az egész fürdő trafára megy, aztán a romokat valaki bagóért megveszi, s a régi helyébe még dimosabb fürdőt létesít… A mellette álló asszony egyetértően bólogatott ezalatt. Egy korosodó, szikár ember csak ennyit mondott: — Engem nem érdekel, hogy mit akarnak a Fortyogóval, csak ezen a csurgón mindig csörgedezzen ez az áldott jó víz ebben a cudar drága világban!

Palackjaimat megtöltve, az úton hazafelé döcögve egy hajdani brassói látogatásom jutott eszembe, amikor vendéglátóm két régi kézdivásárhelyi újság számait tette elém, a Flekken és a Csihány című élclapokét. Ki is másoltam az öreg úrnál rögtön a Csihány egyik számából azt a verses levelet, amelyből részleteket közölnék, igazolván ezzel is, hogy nincs semmi új a nap alatt.

A verses levél a Csihány 1905. évi, akkor negyedik évfolyamában járó 5. számában olvasható, Tek. Dénes Lajos tanuló ifjúsági elnök táncmulatságra szóló meghívója adott ürügyet a megírásához, s aki magát kimenti, nem más, mint Mazinger Márton városi tanácstag. Íme néhány rövid részlet:

Tudatom: a lét itt rettentően vidám,

Muzsikálgat három téglavető cigány.

Sugárzó a nappal, nyájas az éjszaka,

Savanyú a borvíz, édes a bakszaka.

Megferedünk egy nap négyszer, ötször, hatszor,

Mindig jókedvünk van, mert, mint mondám, van bor.

Hej, de az én lelkem akkor még csak boldog,

Ha konyhán borvízben sárgakása rotyog.

Sok fürdővendég jár, ennyi nem járt soha,

De hát, mint mindennek, ennek is van oka:

Ha sokáig tartjuk, avas lesz a sodar,

Hanem a Fortyogó, az halad a korral.

-------------------------------------------

Feredőház előtt nyájas fűzfaberek,

Szép zöld pocsolyában ezer béka brekeg.

Más helyen a fürdő szennyet, piszkot elmos,

Itt, ha megfürödtél, akkor lész csak mocskos.

Szigetek úszkálnak a sárga víz hátán,

Ki mondaná meg, hogy olaj-e vagy kátrány?!

Akármi is volna, nem törődünk vele,

Mert nagy a Fortyogó gyógyító ereje.

Fürödjön egy napig, kiben rossz az ideg,

Biztosan gyógyítja, akit ráz a hideg.

Hogyha Molnár Emil itt fürödött volna,

Annyi komisz verset, tudom, hogy nem róna.

------------------------------------------------

Illatos borvízben vontatgatom lábam,

Itt az ideje, hogy levelem bezárjam.

Tisztelem mindnyájuk, és csak arra kérem,

Látogassanak meg majd a jövő héten.

Mintegy száz esztendő múltán azon muszáj eltűnődnöm, illetve fortyognom, hogy ha Mazinger Marci bátyánk (így becézték édesapámék annak idején) a csillagok közül lepillantana Fortyogófürdőre, s látná annak ,,haladását", vajon utókora fiainak milyen levelet küldene valamely égi internetes kávéházból…

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2007-06-27: Közélet - Sylvester Lajos:

Csikókeresztelő (Jegyzet)

Sylvester Lajos felvétele
Fojtott meleg, kánikula, de Ráduly Lajos kisborosnyói gazdaember, aki éppen szénát vitt Nagypatakra, hazafelé tart, és nem nógatja a lovakat, mert tudják azok, hogy ilyenkor az istálló hűvösében kellemesebb az ájer, s igyekeznének is, ha éppen nem állnám útjukat az én rozsdás piteşti-i paripámmal.
2007-06-27: Magazin - x:

A Kárpát Expressz nyári menetrendje

Dobos Menyhért, a Magyar Televízió közéleti igazgatója a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének szovátai közgyűlésén jelentette be, hogy az MTV határon túli hírműsora, a Kárpát Expressz nyáron is naponta jelentkezik új műsorral.