EnergiaFelosztás elhalasztva

2008. április 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az Evenimentul zilei szerint az OMV osztrák energetikai holding és a Gazprom orosz gázóriás 2003-ban olyan titkos megállapodásról tárgyalt, amelynek keretében felosztották volna egymás között a hazai olaj- és gázpiacot.

A lapban közzétett levelek szerint az OMV támogatta volna, hogy a Gazprom megszerezze az ellenőrzést a román földgázkészlet legalább fele fölött. A levélváltás az OMV és az orosz gázkivitelért felelős Gazexport vezérigazgatója között folyt. Az egyezség arra vonatkozott, hogy a két cég közösen indul a Petrom állami energetikai vállalat privatizációjára kiírt tenderen, és az OMV az olaj-, a Gazexport pedig a gázkincset sajátította volna ki. Az orosz tervek szerint, ha a közös ajánlat sikerre jut, akkor a cégről leválasztják a gázüzletágat, ami teljes egészében a Gazprom ellenőrzése alá került volna. A lap szerint az OMV kommunikációs igazgatója, Bettina Gneis elismerte, hogy tárgyaltak a közös fellépésről. Az OMV végül egyedül is nyert, de az újság hozzáteszi, hogy a privatizációs tárgyalásokon román oldalról Dorinel Mucea köztisztviselő és az egyik nyugati nagy bank bolgár tanácsadója, Sztamen Sztancsev játszotta a fő szerepet. A lap emlékeztet rá, hogy ma mindketten bíróság előtt állnak csalásért és korrupcióért más privatizációs ügyekben. Az ügyletnek emellett van egy román belpolitikai pikantériája is: Cătălin Predoiu, a nemrég kinevezett román igazságügy-miniszter és ügyvédi irodája is részt vett a titkos megállapodás előkészítésében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2008-04-02: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Befektetési robbanás (Beruházás)

Az utóbbi öt esztendőben Romániában csaknem 30 milliárd euró külföldi beruházás valósult meg. Az elemzők úgy vélik, mindez elsősorban a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozás egyik vitathatatlan pozitív következménye.
2008-04-02: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Kiállítások
Május 1—4. között a sepsiszentgyörgyi új sportcsarnokban szervezik meg a XV. Szentgyörgy Expót. Bővebb információkat az Asimcov székhelyén vagy a 351 810-es telefonon nyújtanak.