Hírbörze

2008. április 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Kiállítások

Május 1—4. között a sepsiszentgyörgyi új sportcsarnokban szervezik meg a XV. Szentgyörgy Expót. Bővebb információkat az Asimcov székhelyén vagy a 351 810-es telefonon nyújtanak.

* Május 15—18. között Székelyudvarhelyen kilencedik alkalommal szervezik meg a Tavaszi Expót. A kiállításhoz kapcsolódó szakmai és tájékoztató előadások, találkozók keretében információt, tapasztalatot cserélhetnek a magyar és erdélyi vállalkozók, üzletemberek. * Június 5—8. között Nyíregyházán kerül sor a 18. Kelet—Nyugat Expóra. A kiállítás szakmai csoportosítása: IX. BAU építőipari szakkiállítás; ipartestületek nemzetközi kiállítása és vására; IX. Bútor- és konyhakiállítás; III. Határon túli magyar vállalkozások találkozója; III. Kert- és dísznövény-kiállítás. Amennyiben a kiállításon legalább három vállalkozás egy 10,5 négyzetméteres közös standon mutatja be termékeit, illetve szolgáltatásait, a szervezők kedvezményt biztosítanak.

Pályázat

A Corvinus Zrt. megjelentette pályázati kiírását kamattámogatásra kft.-k vagy egyéni vállalkozói engedéllyel (PFA) rendelkezők részére. Visszamenőleg nem igényelhető támogatás, de a folyamatban levő hitelekre, amelyeknek a hátralevő futamideje meghaladja az egy évet, a fennmaradt összegre lehet pályázatot benyújtani. Érdeklődni és pályázatokat leadni a sepsiszentgyörgyi vállalkozói inkubátorházban, a Covimm Consulting Kft. irodájában lehet.

Nem kell fizetni

A kormány 322-es határozata értelmében ezentúl nem kell illetéket fizetni a besorolási kód (CAEN) megváltoztatásáért, és a Hivatalos Közlönyben sem kell a módosított alakuló okiratot megjelentetni.

Tanácsadás turisztikai szolgáltatóknak

Áprilistól a kereskedelmi kamaránál a turisztikai szolgáltatók számára adnak tanácsokat. Az újdonság elsősorban a turisztikában érdekelt vendéglátó-ipari egységek besorolásának új rendszerére vonatkozik. A szakemberek szerint a tanácsadás igénybevétele már a vállalkozások előkészítő szakaszában ajánlott.

A versenyképesség növelése

A fővárosi kamaránál a hét elején Ioan Ovidiu Silaghi szakminiszter mutatta be a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését szolgáló idei támogatási program útmutató kiadványát. Tanácsadásra tízezer euróig, kis beruházásokra 250 000 euróig, nagyobb beruházásokra pedig másfél millió euróig lehet igényelni támogatást.

Keresnek

* Franciaországból bútorkészítő partnereket (székek, heverők, fotelek) * egyiptomi cégek 450 000 tonna Portland cementet angolai szállításra, illetve teflonlemezeket * izraeli cégek kályhacsempét, illetve drótot és alacsony széntartalmú acélt; algériai érdeklődők fát és faanyagot keresnek.

Pályázatírási felkészítő

A békéscsabai Regionális Tudásháló­zatokért Alapítvány közreműködésével április 15—19. között pályázatírás- és pályázatimenedzsment-tanfolyamra kerül sor az Eurocenter Amőba Oktatási Központban. A tanfolyam a romániai strukturális alapok keretén belül meghirdetett Gazdaságélénkítő Operatív Program 3-as tengely programjaira készíti fel a résztvevőket. Pályázati célcsoportok: civil szervezetek, kis- és középvállalkozások. Informatikai fejlesztésekre, valamint beruházásokra lehet pályázni. A képzés időtartama négy nap, naponta 9—16 óráig. Iratkozni az oktatási központ titkárságán lehet: Sepsiszentgyörgy, Templom utca 1A, telefon: 351 959, határidő április 14. A képzést a Nemzeti Civil Alapprogram támogatja, a résztvevők hozzájárulása 50 lej.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2616
szavazógép
2008-04-02: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Felosztás elhalasztva (Energia)

Az Evenimentul zilei szerint az OMV osztrák energetikai holding és a Gazprom orosz gázóriás 2003-ban olyan titkos megállapodásról tárgyalt, amelynek keretében felosztották volna egymás között a hazai olaj- és gázpiacot.
2008-04-02: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Nyelv és fejlesztés (Vita a Székelyföldről)

Gyilkos-tó
A vita eszmecserévé mélyítésére hívott fel a minap Csutak István, akinek a Székelyföld modernizációja kapcsán közzétett provokatív írása, egyelőre ugyan inkább a sajtó számára, de valóban termékenynek bizonyult.