Hírsaláta

2015. július 24., péntek, Belföld

FRUNDA BESÚGÓ VOLT? Frunda György, az RMDSZ prominens politikusa, Victor Ponta miniszterelnök tanácsosa a Securitate besúgója volt – derült ki a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (SIVOT) kutatásaiból – állítja az Itthon.ma portál a Bursa című lapra hivatkozva. A portál elég részletesen átveszi a román nyelvű lapban leírtakat, amelyekhez egyébként a SIVOT dokumentumait is csatolták a szerzők.

A hivatal azt is megállapítja, hogy az elmúlt huszonöt évben minden átvilágítás alkalmával Frunda „tisztának hazudta magát”. A többoldalas dokumentumból egyebek mellett kiderül, Frunda Györgyöt (akkoriban Gheorghe névvel) 1979-ben beszervezte a Securitate, és Emil, Friciu, illetve Frend fedőnevekkel jelentett. A politikus múltjára akkor derült fény, amikor a SIVOT hivatalból ellenőrizte azt a jelenlegi román titkosszolgálati dokumentumok kikérésével egyetemben, elnöki tanácsadóként való kinevezésekor. Az illetékesek két évig vizsgálták az iratköteget, valamint figyelmük kiterjedt Frunda egykori környezetének aktáira is, beleértve azokat a személyeket, akikről az RMDSZ egykori alapítója jelentett vagy jelenthetett. Frunda folyamatosan informálta a titkosszolgálatot, az utolsó, fedőneveire hivatkozó dokumentum 1989. szeptember 25-i keltezésű.
PLÁZA MAGYAR PÉNZBŐL. Ötvenmillió eurós beruházással új bevásárlóközpont épül Temesváron Timişoara Mall néven. Az építtető az izraeli tulajdonban levő Plaza Centers. A Capital gazdasági hetilap információi szerint a beruházás egyik finanszírozója a Magyar Külkereskedelmi Bank, mely a szükséges pénz 65 százalékát bocsátotta az ingatlanfejlesztő rendelkezésére. A munkálatok az ősz folyamán kezdődnek, és a tervek szerint 2017 végén adják át a 37 ezer négyzetméteres plázát, melyben egy hipermarket és 120 bolt kap majd helyet. A Plaza Centers korábban már próbálkozott bevásárlóközpont-építéssel Erdélyben, ám a csíkszeredai Csíki Pláza-projekt fiaskónak bizonyult. A gazdasági válság kitörése előtt az ingatlanfejlesztő egy sor városban vásárolt telkeket azzal a szándékkal, hogy plázákat építsen. Egy részükön a közelmúltban, ha veszteséggel is, de túladtak. (Maszol)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2015-07-24: Nyílttér - :

A mesék szárnyán, két nyelven

Magyar és román anyanyelvű háromszéki gyermekeknek szervezett etnikumközi mesetábort a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa július 13–18. között a csernátoni Hanna Panzióban. A 39 résztvevő – 8–10 éves diákok – Barótról, Olasztelekről, Székelyszáldobosról, Ozsdoláról, Csernátonból, Kézdialbisból, Csomakőrösről, Barátosról, Zaboláról, Kökösből, Sepsiszentkirályból, Sepsiszentgyörgyről érkezett, a szervezők pedig több játékosan felépített mesehelyzetet teremtettek, amelyekben a gyermekek megtapasztalhatták az együttműködés fontosságát, a népmesei mintákat hasznosítva erősítették, fejlesztették saját személyiségüket, és megtanulták elfogadni/befogadni a másságot.
2015-07-24: Belföld - :

Újabb volt miniszter a hálóban

Őrizetbe vette tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Gab­riel Berca volt belügyminisztert. A több pártot is megjárt politikust befolyással való üzérkedéssel és csúszópénz elfogadásával gyanúsítják.