Intő jelek

2007. június 27., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka
Nincs könnyű helyzetben az RMDSZ csúcsvezetősége, a népszavazási kudarc után egyre gyakrabban kell szembesülnie a helyi és megyei szervezetek elégedetlenségével, és elvétve bár, de időnként a nyílt szembenállást is meg kell tapasztalnia.

Marosvásárhelyen nem az átlag szavazópolgárok, de a szövetség városi választmánya vette semmibe a felső utasítást, és úgy döntött, a Markóék bizalmi emberének tekinthető Borbély László helyett Csegzi Sándort jelöli polgármesternek a jövő évi önkormányzati választáson. Történt ez úgy, hogy mindenki számára egyértelmű, Borbély nem lett volna rossz polgármester, miniszterségei alatt sikerült kitanulnia a román önkormányzatiság csínját-bínját, ismeri a bukaresti útvesztőket, és minden bizonnyal, több pénzt szerezhetett volna városának, mint a hírhedt Dorin Florea mellett alpolgármesterkedő Csegzi. A marosvásárhelyi RMDSZ-vezetők többsége ennek ellenére utóbbit támogatta, s ez csak figyelmeztetésként értelmezhető. Hasonló intő jel lehet a Bihar megyei kezdeményezés: az ottani területi elnök népszavazáson szeretné felmérni, elégedettek-e a magyarok az RMDSZ politizálásával.

Az elmúlt hónapokban az RMDSZ számos súlyos hibát követett el. Hatalmas felhördülést váltott ki a civil társadalom, az egyházak körében, hogy a csúcsvezetés nem volt hajlandó kiegyezni Tőkés Lászlóval, és dugába dőlt a sokak által nemcsak jónak, de szükségesnek ítélt reprezentatív erdélyi magyar lista állítása az EP-választásokra. A Traian Băsescu államfő felfüggesztését célzó népszavazáson már a polgárok mondták ki az ítéletet, a többségi magyar NEM jól jelezte: az RMDSZ üzenete kevés befogadóra talált az erdélyi magyarság körében. Lehet tiltakozó megnyilvánulásként, lehet rossz kommunikációként értelmezni, az RMDSZ vezetői mindkét esetben a számukra kedvezőbbnek tűnő megoldást választották, a hibákkal nem vagy csak részben voltak hajlandóak szembenézni, bűnbakot igyekeztek keresni. Egyik esetben sem hangzott el, hogy téves volt álláspontjuk, és ez most visszaütni látszik.

Eddig a más véleményt megfogalmazókat ― legyenek az egyházak, sajtó, civil szervezetek képviselői ― könnyedén lesöpörték, és az ellenzék bérencének nevezték, most azonban az eddig megbízható, alaposan megválogatott helyi és területi vezetők is nemtetszésüket fejezik ki. Erre talán érdemes lenne figyelni, mert másképp az RMDSZ is a diktatórikussá vált pártok sorsára jut. Egy demokratikus társadalomban ideig-óráig összpontosulhat a hatalom néhány kiválasztott kezében, hosszabb távon azonban lázadáshoz és a diktátorok leveréséhez vezet. Annál is inkább, mert a romániai magyarság eseté­ben nem Markóék hatalmon maradása a tét, hanem az érdekképviselet léte vagy teljes és végleges felszámolása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1469
szavazógép
2007-06-27: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Tigrisijesztgető csibék
Naposcsibékkel barátkozott össze három tigriskölyök Kínában egy állatkertben, bár először féltek tőlük. A gondozók azért engedtek be csibéket a kicsi nagymacskákhoz, hogy megfigyeljék a tigrisek ragadozóösztönének a megnyilvánulását kölyökkorban. Legnagyobb ámulatukra azonban a tigrisek ― bár már négy hónaposak ― nem falták fel a csirkéket, hanem először ijedten hátrahúzódtak, majd pedig játszani kezdtek velük interaktívan, azaz a csibék is benne voltak a hancúrozásban ― adta hírül a Zsenmin Zsipao kínai lap. Hogy meddig tart a játékos időszak, még nem tudni.
2007-06-27: Közélet - x:

Elhunyt Domokos Géza

Tegnap délután Marosvásárhelyen hetvenkilenc éves korában váratlanul elhunyt Domokos Géza író, szerkesztő, politikus, az RMDSZ alapító elnöke.