Forog a katedraelosztás szerencsekereke

2015. augusztus 27., csütörtök, Közélet

Az elmúlt három nap alatt Háromszéken több százan vettek részt a pedagógusi állások börzéjén. A különböző kategóriák számára meghirdetett álláskínálat messze nem elégítette ki az igényeket, többen tanítanak jövőben is négy-öt iskolában, hogy a heti tizennyolc órás normát teljesítsék.

  • Állást kereső pedagógusok a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában. Albert Levente felvétele
    Állást kereső pedagógusok a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában. Albert Levente felvétele

Szász Edit Melinda Csíkszeredából jött Sepsiszentgyörgyre, itt szeretne elhelyezkedni a művészeti líceumban vagy valamelyik kézdivásárhelyi középiskolában. Idén a július 15-ei versenyvizsgán 9,33-as általánost ért el, de Csíkszeredában nem sikerült elfoglalnia végleges állást, azt mondja, azokra már a választás előtt megvoltak az esélyesek, nem volt választanivalója. A töredék katedrákból elosztott órákra várt, mégis bizakodóan, mert tanítani szeretne.
Benkő Szende Nagybaconban kezdte a tanítást, majd a baróti Gaál Mózes Általános Iskolában oktatott biológiát. Tegnap tavalyi vizsgajeggyel várt katedrára, a legjobb esetben három-négy faluban jön össze a heti tizennyolc órája.
Bán Mihály biológia szakos tanár tizenkét éve tanít itthon, korábban Magyarországon oktatott. A sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuşi Szakközépiskolában fél katedrát tud magáénak, heti kilenc órát más iskolákból kell összeverbuválnia.
A kézdivásárhelyi Dávid Attilának tavaly egy évre szólt a kinevezése, bizonyos akadályok miatt idén nem tudott részt venni a júliusi versenyvizsgán, nincs végleges állása, már hét-nyolc vizsgán vett részt, még nem sikerült állást elfoglalnia, idén a tavalyi versenyvizsgajeggyel jelentkezett. „Szedem a maradékot. Tavaly Szentkatolna, Martonfalva, Gelence volt az enyém, idén úgy néz ki, lesz négy-öt iskola is. Helyzetünket nehezíti, hogy külön katedrát hirdetnek meg a történelemre, az állampolgári oktatásra és a kisebbségek történelmére, vagyis a magyarság történelme katedrára. Így nehéz összegyűjteni a heti tizennyolc órát” – mondotta.
Nemcsak a pedagógusok izgultak az állásokért, hanem iskolaigazgatók is eljöttek a tegnapi kihelyezésre. Pál-Varga Ilona, a kézdiszentkereszti általános iskola igazgatója leginkább a német nyelv oktatásáért aggódik, mert idén nem jelentkezett senki erre a katedrára, ha nem lesz más megoldás, ötödiktől nem folytatják ezt az idegen nyelvet, a haladó évfolyamok számára pedig keresnek valamilyen áthidaló megoldást – közölte. Fél állású titkárnővel és könyvelővel működtetik a tanodát, a takarítók az iskolát és az óvodát is ellátják, informatikus nincs, de az igazgató optimista, szerinte amíg gyermek van, addig nincs ok aggodalomra.
Az óvodák, iskolák mégis aggódnak az oktatási minisztérium által előírt leépítések következményei miatt, de bíznak abban, a megyei tanfelügyelőség, a tanintézmények és az önkormányzatok közösen megtalálják annak módját, hogy egyetlen óvodát, iskolát se kelljen bezárni anyagi okok miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2015-08-27: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Európa csendes

Mintha csak valamiféle háború előszele seperne végig Európán.
Kamionokra felkapaszkodó, alagutakba behatoló, vasúti síneket megszálló, országutakat ellepő, államhatárokon átvonuló migránsok, túlzsúfolt menekülttáborok – szomorú képsorok, hihetetlen számok, hogy ez a több százezer még mindig csak a kezdet, ijesztő kilátások. Tüntetések.
2015-08-27: Közélet - Nagy B. Sándor:

Bioparadicsom (Kármentő)

Pár éve falun lakunk, adott a lehetőség, hogy megtermesszük magunknak a fontosabb zöldségeket. El is kerítettük udvarunk egy aprócska részét, amelyet talán túlzás kertnek nevezni, de bármilyen kicsi, termett már benne hagyma, paradicsom, murok, petrezselyem, borsó, paszuly, saláta, uborka, paprika és talán más is, több-kevesebb sikerrel. Részben a kertészkedés kedvéért ültetgetünk, öntözgetünk, részben pedig azért, hogy legalább a nyári zöldségszezonban olyan termékeket fogyasszunk, melyeknek ismerjük az eredetét, amelyekről tudjuk, hogy műtrágya, vegyszeres permet nem érte őket.