Hírlugas

2008. április 8., kedd, Gazdakör
Nőhetnek az agrárjövedelmek

Várhatóan átlagosan 31 százalékkal emelkednek a mezőgazdasági reáljövedelmek 2006 és 2014 között az Európai Unió 2004-ben csatlakozott tíz országában ― jósolja az Európai Bizottság, amely múlt pénteken tette közzé az említett időszakra vonatkozó agrár-előrejelzéseit.

A tavaly csatlakozott két országban ― Bulgáriában és Romániában ― még ennél is nagyobb, 88 százalékos jövedelemnövekedés várható, míg a tizenöt régebbi tagállamban mindezeknél jóval szerényebb, hét százalék körüli emelkedésre számítanak. A jelentés szerint nagyobb ingadozás és kisebb maximumok mellett, de továbbra is magas árszint várható a nemzetközi és az uniós gabonapiacon, amelyet a bizottság pozitív kilátásokkal jellemez, egyebek között a közép-európai országok fokozatos közös piaci beilleszkedésének és a bioetanol-piac terjeszkedésének köszönhetően. A növekvő amerikai kukoricaigény Brüsszel szerint ― az intervenciós rendszer fokozatos kivezetésével együtt ― biztosíthatja a magyar, szlovák, bolgár és román kukoricapiac kiegyensúlyozását, és megelőzheti magas regionális többletek kialakulását. Az állattenyésztésben a prognózis a baromfi- és sertéságazatban, valamint a tejágazatban vár kedvező változásokat, viszont a szarvasmarhaszektorban további hanyatlásra számít. A jelentés méltatja az utóbbi évek agrárreformjait, ám felhívja a figyelmet arra, hogy számos bizonytalansági tényezőt is figyelembe kell venni, köztük a nemzetközi piacok nehezen belátható fejleményeit, a nemzetközi kereskedelmi tárgyalások alakulását, valamint az éghajlat felmelegedését és a génmódosított termékek felhasználásának esetleges kedvezőtlen változásait.

Szigorúbb élelmiszer-biztonság

Az EU-tagállamok között leginkább centralizált élelmiszer-biztonsági szervezet jön létre Magyarországon. Akár egy egész napi bevételt is elveszíthet az az élelmiszer-kereskedő, aki fennakad az új, egységes élelmiszer-biztonsági szűrőn. Az élelmiszerlánc felügyeletéről szóló törvény várhatóan még az első fél évben hatályba lép, az új jogszabály négy másikat vált fel. Az új szervezet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH) keretében alakul meg mintegy 2500 alkalmazottal. A szervezet hagyományos értelemben vett fogyasztóvédelemmel, vagyis a vásárlók megkárosításának vizsgálatával nem foglalkozik, viszont hozzátartozik majd az élelmiszer-biztonság minden lépcsője ,,a szántóföldtől az asztalig". Feladatai közé tartozik a mező- és az élelmiszer-gazdaságban működő feketegazdaság elleni fellépés is.

Kukorica, napraforgó

A kurrensebb, szárazságot jobban tűrő kukorica- és napraforgófajták, hibridek vetőmagvai már elfogytak, illetve a napraforgó esetében a gyomirtó szerekre toleráns fajtákat jobban keresik a termelők Magyarországon. A kukorica-vetőmag iránt akkora a kereslet, hogy harmadik országokból, elsősorban Argentínából és Chiléből is érkezik vetőmag. Ennek ellenére hiánytól nem kell tartani, a felelősek szerint lesz elegendő vetőmag a szokásos 1,2 millió hektár kukorica-vetésterületre. A kukorica-vetőmag nyolcvan százalékát már megvásárolták a termelők. A kukorica-vetőmag iránti magas kereslet egyébként majdnem az egész unióra jellemző. A napraforgóvetőmag-ellátással sincs gond, annak ellenére, hogy a növény vetésterülete korábban jelentősen megugrott, megközelítve az ötszázezer hektárt.

Újabb madárinfluenza-góc Ázsiában

Újabb madárinfluenza-gócot találtak az egészségügyi hatóságok Dél-Koreában: egy hét leforgása alatt ez a második baromfitelep, ahol a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusát kimutatták ― közölte tegnap Lim Kjong Hvan, Észak-Csolla tartomány egészségügyi illetékese. A vírus ezúttal a Szöultól 250 kilométerre fekvő Csongup egyik kacsafarmján fertőzött. Az egészségügyi illetékesek a hét végén 6500 kacsát öltek le. A telep 27 kilométerre található attól a csirkefarmtól, ahol egy héttel korábban a H5N1 vírust felfedezték. 2006 novembere és 2007 márciusa között hét madárinfluenza-góc volt Dél-Korea-szerte, összesen 2,8 millió szárnyast öltek le. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2003 óta a madárinfluenzának 238 áldozata volt világszerte, az esetek többségében az áldozatok beteg szárnyasoktól fertőződtek meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1473
szavazógép
2008-04-08: Gazdakör - Incze Péter:

Felkészítőn a szaktanácsadók

Tanfolyamon a szaktanácsadók — csapatmunka
Az elmúlt héten a szaktanácsadók ötnapos felkészítőn vettek részt, amelyen francia és osztrák szakemberek a pályázatírás módszereit ismertették. A programra egy PHARE-pályázat keretében kerülhetett sor, amelyet az Országos Szaktanácsadói Ügynökség a francia és osztrák mezőgazdasági kamarákkal közösen nyert meg.
2008-04-08: Riport - B. Kovács András:

A hagyma címen behozott fertőzött krumpli esete a pityókával

A drámaian változó feltételek hatására új tervek születnek a mezőgazdasági középvállalkozók körében ― adhatja hírül a riporter minapi felső-háromszéki útjáról megtérve. A burgonyatermesztés egyre kevésbé váltja be a hozzá fűzött reményeket, illetve csak fokozottabb kooperáció mellett maradhat nyereséges ― állítja a nyujtódi Turóczi Zoltán és Lukács László jó másfél évtizedes gazdálkodói tapasztalattal a háta mögött.